Harmincöt évvel ezelőtt, 1989. augusztus 14-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megnyitotta az első menekülttábort a Budapesten várakozó keletnémet családok előtt, ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius akcióját indította el. A következő három hónapban 48 ezer, a Német Szövetségi Köztársaságba tartó menekült kért és kapott segítséget a magyar fővárosban, majd a határ megnyitása után tovább indult a vasfüggöny elbontásáig szögesdróttal és fegyverrel őrzött nyugati határ felé. Augusztus 14-ére azóta a Befogadás Napjaként emlékeznek Magyarországon és Németországban is.

A befogadás, a menekültek, az otthonuk elhagyására kényszerült emberek támogatása a szervezet megalapítása óta része a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetésének. A keletnémet menekültek mellett több száz, a romániai forradalom előtt érkező erdélyi családról gondoskodott a karitatív szervezet, a délszláv háború kitörése után pedig ötezer vajdasági, szerbiai és horvátországi menekültet szállított Magyarországra és fogadott be a háború végéig a Máltai Szeretetszolgálat.

Fotó: Torczkay Csaba - kozma Imre atya a keletnémet menekültke között 1989 augusztusában

A 2010-es években a Magyar Máltai Szeretetszolgálat távoli földrészeken élő menekültek hazatérését támogató programokat indított Afrikában és a Közel-Keleten. Szíriában kórházat bővített, mozgó orvosi rendelőket állított szolgálatba, önfenntartó mezőgazdasági farmot létesített, a múlt évi földrengés után pedig egyedüli nyugati segélyszervezetként működött közre az ellátás megszervezésében. Afrikában népes nyomortelepeken létesített egészséges ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget kínáló központokat, és a falvaikba visszatérő családok megélhetéséhez adott eszközöket és felszerelést. Az azóta is zajló segítő programok célja, hogy a nélkülözés ne kényszerítsen további embereket az országuk elhagyására.

Fotó: Kovács Bence - Segélyszállítmány indul Ukrajnába a háborús menekültek támogatására

Napjainkban háború vagy fegyveres konfliktusok elől Magyarországra érkezett, és tartósan itt maradni szándékozó menekült családok százairól gondoskodik a Máltai Szeretetszolgálat, melynek integrációs programjában ukrán, latin-amerikai, örmény emberek, és hitük miatt otthonaikból elüldözött keresztények vesznek részt. Az érintett családokat a karitatív szervezet nem csupán elszállásolja, hanem a beilleszkedésüket is intenzíven támogatja: a gyerekek magyar iskolákba, óvodákba járnak, a felnőttek segítséget kapnak a munkába álláshoz, mindenki nyelvoktatásban vesz részt, a traumák feldolgozásában szakemberek, a mindennapos problémák megoldásában családmentorok segítenek, hogy a program végén a családok megerősödve, további támogatás nélkül folytathassák önálló életüket.

Fotó: Majoros Árpád Csaba - A Máltai Szeretetszolgálat segítő sátra a beregsurányi határátkelőnél 2022. 02. 26-án éjszaka