A keleti Alpokban eredő, Rábába torkolló Pinka patak Vas vármegyei szakaszán az árhullám június 10-én tetőzött, a környező települések lakóépületeiben károkat okozva. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vészhelyzetkezelési Munkacsoportjának hét munkatársa még aznap megkezdte az egyeztetéseket az árvíz által elborított tizenhat Szombathely, Körmend és Sárvár környéki település polgármesterével és jegyzőjével a károk felmérése érdekében.

Ennek során kiderült, hogy Vaskeresztesen és Nardán összesen négy ház vizesedett át jelentős mértékben. A karitatív szervezet június 14-én ipari páramentesítő gépeket szállított ezekre a településekre, hogy az árvízzel elöntött házak átvizesedett falait minél rövidebb időn belül egyenletesen kiszárítsa.

Páramentesítő gép nélkül a házak sokkal lassabban és egyenetlenebbül száradnának ki - például amiatt, hogy nem mindenhol éri őket közvetlen napsütés -, és ez a falak megrepedéséhez is vezethet. Ipari páramentesítő gépek segítségével azonban az épületek néhány nap alatt biztonságosan kiszáríthatók, így nem esik bennük további kár, és az ott lakók élete a lehető legrövidebb időn belül visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

A Szeretetszolgálat Vészhelyzetkezelési Munkacsoportja köszönetet mond a segítségért a csákánydoroszlói Gondviselés Háza Fogyatékosok Otthonának és az Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoport elnökének, Fritz Józsefnek!