Május elején a Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi segélyezési és vészhelyzetkezelési munkacsoportjának kilenc tagja vett részt a Magyar Honvédség Katonai Továbbképző Központja HEAT-képzésén, vagyis a Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamon. A különösen magas biztonsági kockázatot rejtő térségekben, például Afrikában vagy Szíriában, illetve természeti katasztrófák sújtotta területeken már rutin szerzett máltai szakemberek most olyan extrém helyzetekkel kapcsolatos létfontosságú ismereteket sajátíthattak el – többek között szimulációs gyakorlatok révén –, mint például a tűzharc, az emberrablás, az aknázott terület felismerése.

Az elméleti és gyakorlati képzés során központi téma volt a stresszkezelés, a pszichológiai állóképesség, a cselekvőképes állapot megőrzése (vizualizációs gyakorlatok, légzéstechnikák), a fegyveres szervekkel való együttműködés, a nehezített körülmények között történő kommunikáció és tájékozódás (rádiózás, GPS-használat), a veszélyhelyzet felismerése, a veszélyforrások azonosítása, az önvédelem vagy az eszméletlen személy menekítése.

A képzésről részletesebben Czirják Ráhel nemzetközi referens és Renner Ágnes vészhelyzetkezelési munkatárs meséltek a Máltai Szeretetszolgálat Nyolcágú kereszt című rádióműsorában. A teljes beszélgetés itt meghallgatható: