A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori hallgatói a Szent László Társulat segítségével évente gyűjtést szerveznek a határon túli magyar nyelven oktató iskolák, óvodák támogatására. Felkérésükre 23 iskola és 7 plébánia csatlakozott az akcióhoz, a gyűjtés 2023 decemberben zajlott. Az adományok célba juttatását a Máltai Szeretetszolgálat segítette, idén a legtöbb adományt összegyűjtő intézmények képviselői is velük utaztak egy kisbuszban és találkoztak a megajándékozott iskolák tanáraival.

Az adományokat szállító két furgonban 2,4 tonna iskolaszert, könyvet, játékot szállítottak máramarosi és szilágysági településekre. Az oktatási intézmények mellett néhány gyermekotthon és rászoruló gyermekek számára nyitott napközi is kapott támogatást, ezeknek az intézményeknek tartós élelmiszereket adományoztak a szervezők.

Az adományok a következő településekre jutottak el: Bősháza, Domokos, Érmihályfalva, Erzsébetbánya, Felsőbánya, Gálospetri, Hadad, Kapnikbánya, Koltó, Magyarlápos, Monó, Szamosardó, Székelyhíd, Szilágylele, Völcsök. A gyűjtést szervezők felvidéki iskolákat is támogatnak, azokra a településekre februárban szállítják el az adományokat.

Rádiós interjúnk a témában:

Nyolcágú kereszt | PODCAST · Ők se legyenek elfeledve – iskolaszerek, könyvek, játékok határon túliak támogatására