A Máltai Szeretetszolgálat által szervezett vásárra a Református Szeretetszolgálattól és a Baptista Szeretetszolgálattól is érkeztek termékek. Az ország több részén – Mátraverebélyen, Tarpán, Besenyődön, Tiszanánán, Kecskeméten, Mezőladányon, Pécsett, Pátyon és Budapesten – készült áruk minőségükkel és szépségükkel vonzották be az érdeklődőket, akik közül sokan a nézelődés, vásárlás után is maradtak még egy kicsit, hogy megismerhessék a műhelyek, a tárgyak és legfőképpen azok előállítóinak történeteit.


A vásáron Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Lantos Szilárd, a Máltai Szeretetszolgálat Modellprogramok vezetője és a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének hölgytagjai is tiszteletüket tették. A hölgyek a vásározás „fáradalmait” a FeteKert kávézóban pihenték ki, ahol természetesen megkóstolták a felzárkózó településeken termelt alapanyagokból készült ételeket is.
„Miből készült? Kik készítették? Milyen technikával?” A FeteKert előtti standoknál az érdeklődők nem fogytak ki a kérdésekből, de az eladókat nem kellett félteni, a kérdésekre pontos válaszokat adtak, ami nem meglepő, hiszen az esetek többségében ők maguk voltak a termékek készítői. A Fény utcai piac második emeletén tíz pult körül kavarogtak a vásárlók: simították a REfarmer huzatokat, szagolgatták az illatos relax-párnákat, kóstolgatták a Baptower mikrozöldjeit, és merültek el a REkreáció műhelyben készült ékszerek bonyolult mintázataiban.


A műhelyekben, manufaktúrákban dolgozó embereknek alkotóként találkozni a vásárlókkal, megtapasztalni az érdeklődést a saját kézzel előállított termékeik iránt egyszerre lelkesítő és bátorító, lélekemelő visszajelzés, hogy jó úton járnak, fontos munkát végeznek. A reggel nyolctól délután háromig tartó vásárra kilenc gyerek is elkísérte szüleit, őket a szervezők játékos foglalkozásokkal és meglepetés ajándékokkal foglalták le, míg apa és anya a standok mögött állva fogadták a vásárlókat.

Fotók: Majoros Árpád Csaba