Az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó Felzárkózó települések program keretében, a Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A mozgó rendelőkben egészségügyi asszisztensek érkeznek a településekre, míg az orvos a legmodernebb műszerekkel, többfunkciós videoplatform segítségével távolról vizsgálja meg a pácienseket. Így a telemedicinális ellátás a lakóhelyhez közel nyújt egészségügyi ellátást, éppen ott, ahol a legnagyobbak a hiányosságok. A rendszer az orvosi szaktudást viszi helybe, valós ellátást nyújt, miközben időt és utazást takarít meg mind az orvos, mind a beteg számára.

A karitatív szervezet nyolc Mobil Egészségügyi Központot alakított ki, ezek guruló háziorvosi rendelőként látogatják az ellátás nélkül maradt falvakat, további négy gépkocsi pedig azokat a helyszíneket keresi fel, ahol van szabad orvosi rendelő, de nincs orvos. A program márciusi indulása óta a háziorvosi típusú vagy szakorvosi ellátásnak megfelelő rendelés már 36 települést érintett, közel négyezer orvos-beteg találkozás történt telemedicina útján.

Az ellátás során rendkívül modern orvostechnikai és infokommunikációs eszközöket használnak. Miközben például az asszisztens a fonendoszkópot ráhelyezi a páciens szívére vagy tüdejére, a hangot a másik településen tartózkodó orvos a saját készülékén hallgatja, de hasonló módon lehetőség van fül- és torokvizsgálatra vagy például digitális EKG készítésére. Szeptember óta pedig már ultrahangos vizsgálatok is zajlanak, tehát olykor egy várandós kismamának is elég a saját falujába érkező rendelést felkeresnie – miként a többi esetben is, térítésmentesen.

A program fontos eleme a gyermekszemészeti szűrés, idén eddig 76 helyszínen 9000 vizsgálat történt. A gyermekszemészeti vizsgálatok két lépésből állnak: az előszűrésből, majd – ha szükség van rá – a második lépésben a szűrőbuszon komplex gyermekszemészeti vizsgálatot végez egy optometrista szakember. Komolyabb probléma esetén itt is bekapcsolódhat telemedicinális úton egy szakorvos a vizsgálatba. Amennyiben szemüvegre van szüksége a gyermekeknek, helyben kiválasztják a megfelelő keretet, a kész szemüveget pedig néhány héten belül, ingyenesen el is juttatják számukra. Az ebben az évben kiosztott szemüvegek száma meghaladja az 1100-at.

A projekt Európai uniós forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében jöhetett létre. Az EFOP-2.2.24-22-2022-00002 számú Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program beruházási komponense 8,3 milliárd forintból valósul meg, amelyet 1,1 milliárd millió forinttal egészít ki az EFOP-1.8.24-22-2022-00002 számú humánerőforrás fejlesztés komponens.