November 13-án a Belügyminisztériumban a szociális munka napja alkalmából megrendezett ünnepségen a Pintér Sándor Belügyminiszter által adományozott díjakat adták át. Az ünnepségen Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Ferenc pápa szavait idézve azt mondta, „a tevékeny szeretet azt jelenti, hogy van bátorságunk az emberek szemébe nézni. Nem tudsz segíteni a másiknak, ha elfordítod a tekintetedet. A tevékeny szeretet azt a bátorságot igényli, hogy megérintsük a másikat”.

Az államtitkár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat három munkatársának nyújtott át elismerést. A szociális szakmák területén végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül a szociális munka napja alkalmából Szociális Munkáért Díjat kapott Gyárfás Erzsébet, a Csilla Háza Páty Integrált Intézmény vezetője, Ráczné Németh Teodóra, aki 2022 februárja óta a Nyugat-dunántúli Régióközpont regionális szakmai vezetője. (Ráczné Németh Teodóra munkásságáról bővebben itt.) Rajtuk kívül ugyanitt miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Molnár Tamás, a Közép-Magyarországi Régió regionális ügyvezetője.

Vidéki városokban is adtak át elismeréseket a november 12-i szociális munka napja alkalmából. A Komárom Önkormányzata által alapított Salkaházi Sára Díjat vehetett át Molnár Attila polgármestertől Ravaszné Takács Márta, aki 2017-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézménye és Támogató Szolgálatánál terápiás munkatársként, majd 2020 szeptemberétől intézményvezetőként tevékenykedik. Méltatása szerint „Az ellátottak problémáikkal, bizalommal fordulhatnak hozzá, mindig szakít időt arra, hogy meghallgassa Őket és igyekszik megoldást találni a problémáikra.”

Nagykanizsán a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezésében díjazták a vármegyében szociális területen működő, kiemelkedő tevékenységet végző közösségeket. Idén négy közösséget emeltek ki, köztük a Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportját, amelynek vezetője, Madarászné Kele Márta vehette át az oklevelet. Madarászné Kele Márta egyben a nagykanizsai Gondviselés Háza Sorstárs Támogató Szolgálatának, a Bóbita és a Mazsola Családi Bölcsődéknek intézményvezetője. Egyébként szülei a nagykanizsai máltai önkéntes csoport alapító tagjai voltak, férje is a Szeretetszolgálatnál dolgozik, és gyermekei is élen járnak az önkéntességben. 

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata Tóth Adriennt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mosonmagyaróvári önkéntes csoportjának vezetőjét jutalmazta Önkéntes Szociális Munkáért elismerő oklevéllel kimagasló munkájáért, a mások érdekében történő összefogásban és hatékony segítségnyújtásban való aktív részvételéért. Tóth Adrienn édesapja 1990-ben az elsők között alapította meg barátaival a mosonmagyaróvári máltai önkéntes csoportot, lánya 2017-ben vette át annak vezetését Török Istvántól. A karitatív munka, a másokért történő összefogás, a hatékony segítségnyújtás érdekében megvalósuló együttműködés, mind olyan tevékenység, amely a kezdetektől a mai napig szerves része életének.

FRISSÍTÉS:

Keszthelyen is köszöntötték szociális szférában dolgozókat. Odaadó munkájáért elismerő oklevelet kapott a város önkormányzatától Kóvári Szilárd, a Gondviselés Háza Támogató Szolgálatának gépkocsivezetője. „Nekem nagyon fontos gyerekkorom óta, hogy segítsek a rászorultakon, legyenek azok hajléktalanok, idősek, fogyatékossággal élők. Segíteni azokon az embereken, akiknek erre szükségük van” – mondta Kóvári Szilárd.

Pécsett a megyeházán ünnepi műsorral egybekötött rendezvényen adtak át kitüntetéseket a szociális területen dolgozóknak. A november 16-i eseményen Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere Dicséretét vehette át Fehér Angéla. Méltatása során elhangzott: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz 2007-ben érkezett egy szép nyári napon, hogy az akkor kezdődő György telepi szociális munkát végezze az ott élő családok érdekében. Ő és kollégái munkája jelentették a 2016-ban Világörökség Díjat kapott Jelenlét Program alapját. Kezdetben az itt élők mindennapjait tette élhetőbbé a közösség fejlesztésével, a gyermekekkel való foglalkozással, szociális segítségnyújtással, életvezetési tanácsadással és egyszerűen a jelenléttel. A Pécs városával való közös munka eredményeként a György telep új életre kelt, Angéla pedig Hősök terén folytatta a megkezdett munkát. Az itteni szociális munkásokból álló csapatnak a mai napig a vezetője.”

Valamennyi díjazottnak szívből gratulálunk!

(Források: MTI, komarom.hu, zalacivil.hu, bama.hu, Facebook)