Idén is kihirdették a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyerteseit. A közel 150 beérkezett pályamunka közül összesen 10-et díjaztak. A pályamunkák 42 százaléka magánszemélyektől, 22 százaléka vállalkozásoktól és startupoktól, 36 százaléka pedig nonprofit szervezetektől érkezett. A díjakat október 7-én adták át Budapesten.

„Connecting for Good – ez a Vodafone Alapítvány mottója, és ennek mentén célunk, hogy a mobiltechnológiai megoldásokat a társadalom szolgálatába állítsuk. A Vodafone Alapítványok világszerte számos olyan programot indítottak, melyek változást hoznak a mindennapokba, az esélyegyenlőséget, a fenntarthatóságot, valamint egy digitális társadalom létrejöttét és ezáltal egy jobb jövő megteremtését szolgálják. E programok közé tartozik a Vodafone Digitális Díj is, amelyet azzal a céllal hoztunk létre 2018 végén, hogy ösztönözzük és elismerjük azokat az innovátorokat, akik digitális projektjükkel valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást.”– mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A Digitális Esélyegyenlőség kategóriában olyan digitális megoldásokkal lehetett nevezni, amelyek egy-egy hátrányos helyzetű csoportot, például fogyatékkal élő embereket vagy időseket támogatnak.

A kategória harmadik helyezettje lett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Biztonságban otthon programjával, amelynek célja az idős emberek önálló életvitelének segítése, biztonságérzetük megerősítése és szükség esetén a kritikus élethelyzetekben segítségnyújtás a számukra – mindezt a telekommunikáció adta lehetőségekkel. A rangos elismerést Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke vette át. 

A nyertes pályázat az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Papírról hangoskönyv egy lépésben, DEX 3.0 megoldása lett, mely egy olyan szoftver, amely papír alapú dokumentumokból hoz létre meghallgatható hangoskönyvet, akár az ismert mp3, akár pedig a látássérült emberek által használt speciális Daisy formátumban. A második helyezett lett az ExaMe Learning Kft. Az ExaMe E-learning Platformja segítségével a diákok egyetlen applikációból tudnak felkészülni az érettségi vizsgáikra, azokból a tananyagokból, amelyeket a kiadók és tanárok a hozzá fejlesztett platformon keresztül a töltenek fel az appba.

A Vodafone Digitális Díjról és a díjazottakról bővebben is írt a Világgazdaság