Június 20. és 23. között második alkalommal rendezték meg a felzárkózó települések olimpiai ihletésű sporttáborát,  amely azonban sokkal több, mint egy sporttábor: a nagy, és sok esetben első élmények színtere. Az ország legelesettebb községeiből érkező gyerekek közül sokan itt tapasztaltak meg valami olyat, ami eddig kimaradt az életükből. Akadt, aki most látta először a Balatont; aki itt kapott először érmet a nyakába; aki életében először aludt távol otthonától; aki itt barátkozott össze először másik faluból érkezővel. És akadt, aki most tapasztalta meg először, milyen is egy igazi, felhőtlen nyári vakáció.

A 10-16 év közötti gyerekek számára több sportágban – labdarúgás, futás, atlétika, karate, asztalitenisz, sorversenyek – kiírt versenyek csak kereteket adták a napi programhoz, a lényeg a köztes időszakokban rejlett: a közös ebédek alatti beszélgetésekben; a spontán összeverődött zenakarokban, ahol egy hevesi gitáros kisfiú egy zalai cayonossal kísértek egy baranyai énekest; a minden tekintetben vegyes focicsapatokban. Az állandóan telt házzal üzemelő pingpong asztaloknál, a legnagyobb boldogságot kiváltó balatoni pancsolásban és a szenzációs karibi zárópartin, ahol seperc alatt megtelt a tánctér, és még a buli végét jelentő lámpaoltás (gyújtás…?) ideje is kitolódott a fergeteges hangulat miatt.

Az Ötrégiós Játékok tábor ünnepélyes megnyitóján és a tábori láng meggyújtásában részt vett Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár (aki beszédében kihangsúlyozta: „fogalmazzatok meg bármilyen célt, a sport egy eszköz lesz ahhoz, hogy ezt a most még elérhetetlennek tűnő célt is elérjetek”); Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete (aki egyedi motivációs eszközként nem csak elhozta, hanem körbe is adta a gyerekek között olimpia aranyérmeit); Gyurta Gergely, Európa-bajnoki olimpikon úszó („Mikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhetek!”) és Witzmann Károly országgyűlési képviselő. A táborlakókat meglepetésvendégként meglátogatta Nagy Dániel sportoló-youtuber, aki az Exatlon versenyhez hasonlóan itt is sorra fogadta el a kihívásokat.

A nagy „elsőzések” közé tartozott a Felzárkózó települések labdarúgó válogatottjának debütálása is, a programban szereplő falvak legtehetségesebb U15-ös játékosaiból összeállított csapat a Dél-Balaton FC korosztályos együttese ellen lépett pályára. A Fete- programban résztvevő hátrányos helyzetű községek legügyesebb labdarúgóiból álló 23 fős keretébe hosszú út vezetett a játékosoknak, az országszerte megrendezett regionális futballtornák alapján a szakmai stáb többkörös kiválasztással és edzőtáborokkal – amelyek közül az egyikre a Magyar Labdarúgó-szövetség segítségével Telkiben, a válogatott felkészülésének is helyt adó Globall Hotelben került sor – szűkítette le a létszámot. A debütáló meccs előtt nagy meglepetés érte a játékosokat: a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselőjétől minden játékos teljes értékű edzés- és meccsfelszerelést kapott, így a nemzeti tizenegy meggypiros válogatott mezében léphettek pályára. A rekkenő délutáni hőség ellenére nagy tempót diktáltak a csapatok, a sportszerű, ivószünetekkel tarkított meccsen végül 3–3-as döntetlen született, de az eredménynél sokkal fontosabb, hogy láthatóan egy igazi, nagybetűs CSAPAT született a felzárkózó településekről érkezett labdarúgókból.

A versenyek végeredményei, díjazottjai:

Labdarúgás:
1. Martonyi
2. Nagyecsed-Szabolcs
3. Tiszabura
Gólkirály: Siroki Adrián, Csonka András Szebasztián
Legjobb játékos: Horváth Milán
Legjobb kapus: Vincze Krisztián
Fair Play-díj: Monor
 
Futás:
U12:
1. Kis Boglárka
2. Orsós Krisztofer
3. Guzmics Flórián
 
U15:
1. Orsós Csaba
2. Varga András
3. Bangó András Patrik
 
Távolugrás:
Fiúk:
1. Orsós János
2. Orsós László
3. Balogh Armando
 
Lányok:
1. Gáspár Boglárka
2. Farkas Dezideráta
3. Berta Lorena
 
Kislabdahajítás:
1. Balogh Brendon
2. Galyas Zoltán
3. Orsós Milán
 
Asztalitenisz:
1. Unyi Zoltán
2. Horváth Róbert
3. Danyi Szabolcs, Csík Gergő
 
Karate:
Bogdán Máté, Kis Boglárka, Kis Leila, Oláh Gábor Manuel, Orsós László, Orsós Tibor
Felzárkózó települések és a sport. A 2019-ben indult, jelenleg már 178 települést érintő felzárkóztató programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek lesznek a mindennapjaik részei, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.