A SPAR tavaly csatlakozott a Munch ételmentő alkalmazáshoz, amelynek révén élelmiszereket menthetnek meg a vásárlók attól, hogy azok a kukában végezzék. Hathónapos tesztidőszak után idén júniustól valamennyi SPAR és INTERSPAR üzlet lehetőséget biztosít a vásárlóknak arra, hogy a készletektől függően a Munch-applikációval termékcsomagokhoz jussanak hozzá, akár 66 százalékkal olcsóbban. Amennyiben nem sikerül az érintett élelmiszereket a Munch-on keresztül értékesíteni, akkor sem megy veszendőbe a még jó minőségű áru, mert a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal való együttműködésnek köszönhetően ezeket közvetlenül a rászoruló családoknak, időseknek, betegeknek, hajléktalanoknak adják át.    

„Tavaly szeptember óta közel 174 tonna, minőségileg kifogástalan élelmiszert juttattunk el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével nehéz sorsú embereknek az élelmiszermentő programunk révén. A szervezetnek jelenleg 27 SPAR és INTERSPAR üzlettel van állandó kapcsolata. Ezekről a helyszínekről átlagosan napi 150 rekesz élelmiszer-adományt, jellemzően zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, illetve hús- és tejterméket szállítanak el a rászoruló embereknek.” - mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője. Hozzátette: az elkövetkező hetekben országszerte további három üzlet csatlakozása várható a nemes ügyhöz.

Míg a közös kezdeményezés első hónapjában, 2022 szeptemberében 423 kilogramm élelmiszer jutott el a rászorulókhoz, idén márciusra és áprilisra már több mint 30 ezer kilogrammra nőtt a mennyiség, s az újabb üzletek csatlakozásával várhatóan még tovább emelkedik majd ez a szám.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Határ úti logisztikai központjából induló munkatársunk járja végig minden hétköznap reggel és délelőtt a budapesti üzleteket, míg a vidéki helyszíneken az ottani kollégáink végzik el ugyanazt a munkát. A fővárosban a többi között jut mentett élelmiszer a Befogadás Háza Zuglói Családok Átmeneti Otthona 29 családjának, akiknek mindennapi kiadásait jelentősen csökkenti a rendszeres élelmiszer-adomány, viszünk csomagokat a Rimaszombati úti Szociális Központba, amely hajléktalan embereket ellátó, éjjeli menedékhelyként és nappali melegedőként üzemelő intézmény: az ott tartózkodók és a nap folyamán betérő rászoruló emberek között osztják szét az élelmiszert. A Zombori út, Gondviselés Háza – Hajléktalanok Otthonában, ahol idős, beteg hajléktalan emberek kapnak menedéket, illetve fertőtlenítő fürdőállomás is működik, a mentett élelmiszereket többféleképpen hasznosítják: a fürdőbe érkezők számára szendvicsek készülnek, míg a bentlakók közösen főznek belőle. Vidéki településeken idősek, nehéz helyzetben élő családok és hajléktalan emberek számára nyújt segítséget a mindennapokhoz az élelmiszer-adomány.” – mondott néhány példát Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője arra, miként segítenek a hazai üzletlánctól átvett élelmiszerek a rászorulóknak.

 

Háttér:

Az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása fontos közérdek, hisz az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszerek egyharmada a kukában végzi hulladékként, ami csak az Európai Unióban 57 millió tonna, személyenként több mint 120 kilogramm elpazarolt élelmiszert jelent évente1. A SPAR Magyarország szigorú élelmiszermentési protokollal rendelkezik 2022 óta. Ennek alapján, amennyiben a nem állati eredetű élelmiszerhulladékokat nem sikerül a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idő lejárta előtt értékesíteni a Munch-on keresztül, vagy átadni a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, úgy ezeket állatmenhelyeknek, vadasparkoknak ajánlja fel a vállalat. Az állati eredetű élelmiszerhulladékok esetében ugyanez az eljárásrend kiegészül azzal, hogy ha a lejárt élelmiszereket nem tudják maradéktalanul átadni az állatmenhelyeknek, vadasparkoknak, akkor azok biogázüzembe kerülnek.