2016 novemberében Ferenc pápa meghívására harminc hajléktalan embert kísért el a Máltai Szeretetszolgálat Vatikánba. A zarándokút során a hajléktalan emberek két alkalommal is találkoztak Ferenc pápával. Az Irgalmasság Szentévében az egyházfő a VI. Pál teremben fogadta rendkívüli audiencián a világ számos országából érkezett nehéz sorsú embereket.

Mivel a hivatalos tolmácsok angol és olasz nyelvű beszédekre készültek, a Szentatya spanyolul mondott személyes hangvételű szavait a találkozón az egyik zarándok, Csíki János fordította társainak. Urbán Márton, a csoport egy másik tagja személyesen adhatta át az egyházfőnek a magyar máltaiak ajándékát, egy Filermói Boldogasszonyt ábrázoló ikon másolatot.

A háromnapos zarándoklat zárásaként Ferenc pápa a Szent Péter Bazilikában mutatott be szentmisét a nélkülöző emberekért, melynek végén pápa meghirdette a Szegények világnapját, melyet azóta is minden évben az évközi időszak 33. vasárnapján tartanak. A Szentatya azzal a céllal alapította az emléknapot, hogy „a keresztény közösségek világszerte egyre inkább és mind jobban Krisztus szeretetének konkrét jeleivé váljanak a legkisebbek és a leginkább rászorulók iránt”. A társadalom peremén élő emberekért mondott szentmisén a pápa úgy fogalmazott: a szegények az egyház igazi kincsei. Az utazást megelőző öt hétben a résztvevők közös találkozókon készültek a zarándoklatra, és azóta is rendszeresen találkoznak.

***

Ferenc pápa két nap múlva megérkezik Budapestre, a Máltai Szeretetszolgálat zarándokai pedig ismét találkozhatnak vele, ezúttal a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet templomban.

Csíki János Ferenc pápa beszéde közben átvette a tolmács mikrofonját és így lett egy napra a pápa magyar hangja.

A máltai zarándokok közül többekkel is kezet fogott a Szentatya.

Az audiencia végén Urbán Márton adta át a magyar máltaiak ajándékát Ferenc pápának.