A bátorság elismerése

Szent II. János Pál pápa 1992. augusztus 12-én humanitárius tevékenysége, az egykori Jugoszláviában végrehajtott vakmerő akciói elismeréseként az apostoli protonotárius címet adományozta Imre atyának.

„Szeretem a magyarokat”

XVI. Benedek pápát 2013. február elején a Szuverén Máltai Lovagrend 900. évfordulóján a vatikáni Szent Péter bazilikában köszöntötte Kozma Imre atya. A Szentatya a magyaroknak szóló rövid üzenetet mondott neki. A Szeretetszolgálat alapító elnöke így emlékezett vissza az alkalomra: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat értékelésének köszönhetően a 7000 lovag nevében én köszönthettem a Szent Péter Bazilikában a Szentatyát, XVI. Benedek pápát. Hosszabb beszélgetésre nem nyílt lehetőség, de azt mondta: >Szeretem a magyarokat.<, majd még mintegy utána szólva hozzátette: >Vigyázzanak Szent István örökségére!<  Úgy éreztem, ez egy üzenet, ami a magyarság egészének szól.”

***

„Induljunk el!”

Ugyanazon év decemberében Ferenc pápával közösen mutatott be szentmisét Kozma Imre atya a vatikáni Szent Márta Házban. A szertartás utáni beszélgetésen Ferenc pápa megköszönve szolgálatát és a magyar Máltaiak munkáját azt mondta: Induljunk el azok felé az emberek felé, akik az élet peremére szorultak. Imádkozzunk egymásért! Közösek a terheink, a szegények és a betegek gondja.” 

***

Három nap múlva megérkezik hazánkba Ferenc pápa. Kozma Imre atya vezetésével kétszázötven fős máltai csoport, köztük rászoruló, nehéz helyzetben élő, menekült és hajléktalan emberek fognak találkozni a Szentatyával az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban.