Karácsony közeledtével a veszprémi börtön fogvatartottjai a „Nem vagy egyedül” jóvátételi program keretében ajándékozták meg a város hajléktalan embereit. A meglepetéseket, a kis zsebangyalkákat és a képeslapokat foglalkozási rehabilitációs csoportokon készítették, ahogy az ünnepi műsort is – volt, aki verssel, más gitárjátékkal, énekkel, személyes karácsonyi gondolatokkal szerepelt a produkcióban. Ajándékaikat a VMBVI képviselői, Gyarmati Margit alezredes és Jády Luca, a program szakmai tanácsadója vitték el a veszprémi Befogadás Házába, ahol Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai koordinátora fogadta őket.

A fogvatartottak saját maguk döntöttek úgy, hogy idén hajléktalan embertársaikat ajándékozzák meg. Szaller Péter szerint a választásukban nagy szerepe lehetett a sorstársi gondolatnak. A fogvatartottak és a hajléktalanok hasonlóképpen sokáig viselik a társadalom bélyegét, melytől még a börtönből való kikerülés vagy az utcai életből való kilábalás után is nehéz szabadulni. „A lakóink izgatott örömmel fogadták a börtönben lévők ajándékait. A karácsonyi műsor olyan nagy hatással volt rájuk, olyan megindító volt számukra, hogy többeket vigasztalni kellett utána” – mondta a Szeretetszolgálat koordinátora.

A Fogvatartottak reintegrációja elnevezésű projekt a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága együttműködésével valósul meg uniós támogatásból. A célja egyrészt az, hogy javítsa a rabok foglalkoztathatóságát, segítsen nekik alkalmassá válni a munkaerőpiaci helytállásra a szabadulásukat követően. A projektnek része a jóvátételi program is, amelyben a fogvatartottak a korábban okozott kárt és közösségi, társadalmi sérelmet tehetik jóvá szimbolikus értelemben.

A veol.hu képgalériája az ajándékozásról itt tekinthető meg.