A Közös hang a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia közös programja a felzárkózó településeken élő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zenei esélyteremtő programjában tanuló gyerekek művészi integrációjáért. A Danubia Zenekar tagjai az elmúlt két évben rendszeresen látogatták a hangszeren tanuló gyerekeket a településeken, együtt zenéltek, ismerkedtek és készültek a nagyszabású fellépésekre, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai kimondottan az ezekre az alkalmakra készült műveket mutatták be. 

A Máltai Szimfónia a Szeretetszolgálat közel egy évtizede életrehívott szociális programja, amely a zenét eszközként használja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, iskolai problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését. Sikerélményt, odafigyelést és a közösséghez tartozás érzését adja a nehéz körülmények között élő gyerekek számára, a foglalkozásokon rendszeresen részt vevőknek nő a motivációja, javul a magatartása és sok esetben iskolai teljesítménye is. A csoportos zeneoktatás és az ehhez kapcsolódó intenzív szociális munka hatékony eszköz a közösségépítésre, a személyes kapcsolatok kialakítására és az önbizalom növelésére, hiszen a sikerélmény-alapú oktatás fontos része, hogy a gyerekek viszonylag kevés idő eltelte után már közönség előtt is felléphetnek, ahol megmutathatják a tudásukat társaiknak, családjuknak, ismerőseiknek, tanáraiknak, és megtapasztalhatják a számukra szokatlan élményt: az elismerést.

Hámori Máté, a Danubia Zenekar művészeti vezetője hosszú ideje elkötelezett támogatója a hátrányos helyzetű gyerekek zeneoktatásának, zenekarával több alkalommal is meghívta fellépőnek a szimfóniás gyerekeket a budapesti Zeneakadémiára. „A Közös hang programban nem csupán a nehéz sorsú gyerekeknek szeretnénk életre szóló élményt adni, hiszen fontos üzenetet közvetít maga a program és a Csendes éj a szerencsésebb helyzetben lévők számra is: a zene hidakat épít, akár a legmeredekebb szakadékokon is átívelve. Nagy öröm volt átélni, hogy mindhárom énekes első szóra igent mondott a felkérésre, hiszen már ők maguk is ismerték a Máltai Szimfóniát és a közös zenei integrációs programunkat, és öröm volt azt is látni, hogy mindenkinek, aki bármilyen módon részese és közreműködője volt a Csendes éj felvételének, mekkora erőt és lendületet adott a közös munka a program folytatásához”.

Báder Ernő, a Máltai Szimfónia művészeti vezetője vetette fel először, hogy a közös gyakorlások és koncertek mellett forgassanak le egy közös klipet is, és ennek a gondolatnak a megvalósulása a most debütáló, egyedülálló Csendes éj feldolgozás: