Becslések szerint Magyarországon minden tízedik felnőttnek problémája van az alkoholfogyasztással, mely nem csak saját, de hozzátartozóik életére is káros hatással van. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsőként indított programot a szenvedélybeteg szülők gyermekei támogatására. Az Apa, anya, pia programhoz ma már szakmai kiadványok, képzések, módszertani füzetek, társasjátékok, weboldalak kapcsolódnak, valamint mesekönyv és novelláskötet is megjelent a témában. A Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata a konkrét segítségnyújtás mellett arra hívja a segítő szakembereket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a mentálisan sérülékeny családokra, köztük is szenvedélybeteg szülők gyermekeire.

Dr. F. Lassú Zsuzsa pszichológus, a Gyermekek a mentálisan sérülékeny családokban című, először 2012-ben kiadott, majd a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei részvételével átdolgozott 2021-ben újra forgalomba került könyv egyik társszerzője hangsúlyozta, a kiadvány második kiadásában azért kapott nagyobb hangsúlyt az alkoholbeteg szülők problémaköre, mert Magyaroroszágon ez jelenti a legnagyobb gondot a gyerekekre nézve. „A kiadványban az ELTE és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak értekezései olvashatók, többek között a mentális betegségekről áltában, ezek hatásairól a gyerekekre, valamint az ő támogatásukról. Nagy teret adtunk a könyvben a reziliencia, vagyis az ellenállóképesség fejlesztésének, mely szükséges ahhoz, hogy a problémák ellenére egészségesen működjön az ember.” A könyvben nagy hangsúlyt kapott, hogy az ellenállóképesség összetevői – többek között a kötődés, a szociális készségek vagy az intellektus – hogyan erősíthetők intézményekben – iskolában, óvodában, biztos kezdet gyerekházban, Jelenlét Ponton, családgondozóban. Dr. F. Lassú Zsuzsa szerint létfontosságú, hogy legyenek a gyerekek számára biztonságos helyek, a gyerekekkel foglalkozó intézményekben elérhetőek legyenek a szakemberek, gyerekorvos, védőnő, szociális munkás, családgondozó.

Egy németországi kutatás eredményeit Magyarországra vonatkoztatva létszámarányos becslések szerint legalább 400 ezer gyermek él hazánkban alkoholbeteg szülővel. Reprezentatív felmérések híján a szakemberek megbecsülni sem tudják a gyógyszer-, kábítószer-, játék-, internet-, és egyéb függőségekkel élő családban felnővő gyerekek számát. Sokan közülük még a segítők számára is láthatatlanok maradnak. „Ha az alkoholbeteg szülők gyermekeit egymás mellé állítanánk, Budapesttől Pécsig érne a sor. Nincs túlbecsülve az ő számuk, ugyanis a WHO legfrissebb kutatása szerint Magyarországon a lakosság 20%-a iszik többet annál, ami lelkileg vagy fizikailag egészséges.” – ismertette a legújabb adatokat Frankó András, a Fogadó és az Apa, anya, pia program vezetője. A családterapeuta elmondta, az ilyen családokban a hármas bűntudat uralkodik: a függő bűntudata azért, hogy szenvedélybeteg és nem tud vagy nem akar kilépni a függőségből, a hozzátartozóé, aki nem képes változtatni ezen, illetve a gyermek bűntudata, aki a legtöbb esetben úgy érzi, az ő viselkedése tehet arról, ami a családban zajlik. Az Apa, anya, pia program célja, hogy a jelenleg is ilyen közegben növekvő gyermekek – a ma gyermekei –, illetve a már felnőttek – a tegnap gyermekei – meg tudják törni a hallgatást, és a társadalomban egyre kevésbé kezelje tabuként a függőséget és járulékos hatásait. „Szeretnénk megadni ezeknek a gyerekeknek azt a segítséget, amellyel felvértezhetik magukat, hogy ne váljanak ők is szenvedélybeteggé, és ne legyen úrrá rajtuk mentális betegség.” – hangsúlyozta a program vezetője, és hozzátette, a szakemberek rengeteget tehetnek ezekért a gyerekekért, akik számára a legfontosabb, hogy legyen az életükben egy biztonságos felnőtt, akiben bízhatnak, aki figyel rájuk, aki mellett gyerekek lehetnek.  

Kormos Piroska a szakmai közönségnek bemutatta a kimondhato.hu weboldalt, valamint az Apa, anya, pia programhoz kapcsolódó honlapcsaládot, illetve a legkisebb gyerekeknek szóló kiadványokat, Bolyhos meséjét és Lurkó történeteit. Emellett a résztvevők figyelmébe ajánlott a kamasz fiatalok számára hasznos Gabi kívánsága című füzetet is.

A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata két évtizede foglalkozik szenvedélybeteg emberekkel és hozzátartozóikkal, elsősorban a kisiskolás, kamasz és felnőtt gyermekekkel. 2014-ben elindult a szenvedélybeteg családban felnővő gyerekeket támogató program, mely később az Apa, anya, pia címet kapta, az azonos című könyv nyomán. A kiadvány és a program neve azt jelzi: míg egy átlagos családban a mindennapokat a gyermek igényeihez szabják, ha szenvedélybeteg él a családban, akkor ő és függősége kerül a középpontba, a gyermek helyett a szer és használója határozza meg az élet minden területét.

A függő szülők gyermekeinek támogatására kortárs segítő csoportok indultak, ahol a beszélgetés, a közös időtöltés segít oldani a bűntudatukat, megélni a gyermekkorukat, és segít valós képet kialakítani a szenvedélybetegségről. Emellett a csoport biztonságos hely arra, hogy kimondhassák mindazt, amit máshol nem mernek. Azok számára, akik nem akarnak közösségben beszélni az érzéseikről, elindult az „El-Fogadó” anonim segítő szolgálat, mely telefonon, skype-on, közösségi oldalakon keresztül fogadja reggeltől éjszakáig elérhető.

A terápiás foglalkozások és önsegítő csoportok mellett széleskörben elérhetőek a Fogadó kiadványai, melyek közt megtalálható a függőségekről röviden és egyszerűen író füzetsorozat (Kimondható.?! sorozat), a legkisebb gyerekeknek szóló mesekönyv (Bolyhos és Lurkó történetei), önéletrajzi regény (Dinoszaurusz a nappaliban), novellás kötet (Láthatatlan árvák), szakemberek számára használható foglalkozásvázlat és kézikönyv (Elefánt a nappaliban, Gyermekek mentálisan sérülékeny családokban, Amikor egy család bajban van), és az érintett felnőtt gyermekek önsegítő és terápiás könyve, a program névadója, Waltraut Barnowski-Geiser Apa, anya, pia című kiadványa. Emellett társasjáték, kártyajáték és plüssfigura is segíti az érzelmek kimondását.  

2018-ban a Máltai Szeretetszolgálat megrendezte az első Elfeledett Gyermekek Konferenciát azzal a céllal, hogy a sajtó és segítő szakma figyelmét ráirányítsa a szenvedélybeteg szülők gyermekeire. Az idei, ötödik konferencián már több mint 150 szociális, pedagógiai, pszichológiai területeken dolgozó szakember vett részt, a program munkatársai rendszeres vendégelőadói egyetemi képzéseknek, konferenciáknak, szakmai műhelyeknek.