Milyen szervezet a Pro Rekreatione Kft?

A Velencei tó térségében működő, rekreációs tevékenységet, egészségügyi szolgáltatást és oktatási tevékenységet végző Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. 2011-ben kormányhatározat alapján, egy korábbi alapítvány általános jogutódaként jött létre, ennek során vált két velencei szálloda – a Hotel Juventus és a Hotel Helios – tulajdonosává.

A Pro Rekreatione Kft. fő tevékenysége a genetikai rendellenességgel született, vagy születés közben sérült gyermekek fejlesztése. Az elmúlt öt év során 4.000 gyermek vette igénybe a heti három alkalommal zajló, több hónapon át tartó fejlesztő foglalkozásokat, az őket kísérő családtagokkal együtt több mint 100 ezren fordultak meg a társaság központjában. A fejlesztő foglalkozások egészségügyi ellátás keretében zajlanak, a családok számára ingyenesek. A szervezet ezen kívül felnőttkori mozgásfejlesztést, közoktatási és szociális tevékenységet is végez, fogyatékos embereknek nyújt napközbeni ellátást, és fogyatékos lakóotthont is működtet.  A tevékenység alapvetően Gárdonyban zajlik, a velencei ingatlanokból képződő bevételek a társaság működését segítették.

 

Mihez kezdett a társaság két velencei hotellel?

A két szállodaépületet 1996 és 2021 között bérlő üzemeltette. Az épületek állapota régóta romlott, az ingatlanok értékesítése hat éven át napirenden volt. A Hotel Helios-t üzemeltető Kft. 2020. szeptember 10-én jelezte, hogy visszaadja az ingatlant, arra hivatkozva, hogy a szálloda olyan mértékben elhasználódott és leromlott, hogy már nem felel meg a jogszabályokban előírt feltételeknek. A bérleti szerződés 2021. március 1.-jével szűnt meg.

A két szálloda értékesítéséről 2015 januárjában született először döntés. A következő években több értékbecslő, köztük igazságügyi ingatlanszakértő is szakvéleményt készített, ezek kivétel nélkül az ingatlanok eladására tettek javaslatot. A cég alapítói jogait gyakorló Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyta az értékesítési szándékot, ami azonban akkor nem valósult meg.

A Pro Rekreatione Kft. nonprofit szervezet, bevételeit közhasznú tevékenységére fordítja. A szervezetnek nem volt forrása a leromlott ingatlanok felújítására, így a kisebb hotel értékesítése és a nagyobb felújítása mellett döntött. A társaság 2021. május 6-án a hivatalos értékbecslés feletti áron értékesítette a Hotel Heliost, a Hotel Juventus épületében pedig alapszintű felújítást kezdett, hogy az épületet munkásszállóként bérbe adhassa. A Hotel Heliost megvásárló vevő a szállodát több mint két évtizeden át működtető bérlő közvetítésével került kapcsolatba a Pro Rekreatione Kft-vel.

 

A Máltai Szeretetszolgálat és az állam szerepe

A Pro Rekreatione Kft. átadásáról 2018-ban kezdődött egyeztetés a kormány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között, mely 2017 és 2021 között több fogyatékos és idős embereket ellátó intézményt vett át az államtól, ennek során 3500 intézményben élő személy került a Máltai Szeretetszolgálat közvetlen ellátásába. A sérült gyermekeket és a fogyatékos embereket fejlesztő nonprofit társaság átadásáról is ebben az időszakban született kormányhatározat, a társaságot ténylegesen 2021 elején vette át a karitatív szervezet.

 

Miért kell erről beszélnünk?

Több hírközlő felület is beszámolt egy internetes portál írásáról, mely az előbb ismertetett folyamatról nem valós állításokat tett közzé. Így többek között a Pro Rekreatione Kft. 2020-as beszámolójában feltüntetett 51 ezer forintos könyveléstechnikai tételt ezerszeresen nagyságrendet tévesztve 51 millió (!) forintos támogatásként  értelmezték. Egy műholdas felvételre hivatkozva azt állították, hogy az ingatlan medencével is rendelkezik, ezzel szemben az ingatlanon évtizedekkel korábban létesített medence immár  hosszú ideje használhatatlan létesítmény, egy betonozott gödör, melynek felszámolása értékcsökkentő tényezőként jelent meg minden felmérésben. Észrevételeink listáját hosszan sorolhatnánk, de nem kívánunk védekezni olyasmi miatt, amiben nem vagyunk vétkesek. Ezeket az információkat azok miatt tesszük közzé, akik ebben az ügyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mondanivalójára is kíváncsiak.