Az ország legnagyobb nemzetközi szórakoztató rendezvénye és a karitatív szervezet évek óta működik együtt azért, hogy a fesztivál után a helyszínen maradt jó állapotú használati tárgyak ne vesszenek kárba, hanem jó célt szolgáljanak. Ennek érdekében a Máltaiak idén is információs sátorral vettek részt az augusztus 5. és 15. között zajló rendezvényen, 16-án pedig a felhívásra regisztrált önkéntesek összegyűjtötték használatra alkalmas sátrakat és táborozó felszereléseket.

 

A gyűjtés eredménye számokban:

632 sátor

427 matrac

461 polifoam

191 hálózsák

339 takaró vagy pléd

198 párna

222 törölköző

448 horgászszék

90 cipő

valamint rengetek ruhadarab, tisztálkodási szer, újrahasznosítható pohár stb.

 

Az akció megvalósításában részt vett:

21 önkéntes az információs sátorban

239 regisztrált önkéntes a gyűjtés első napján

8 önkéntes és 15 munkatárs, akik a válogatást bonyolították le

27 autó vagy kisbusz, amelyek közül 17 egyből a későbbi felhasználási helyére szállította az összegyűjtött eszközöket (pl. Győr, Veszprém, Kecskemét, Szeged, Miskolc stb.)

 

A civil önkéntesek mellett a szeretetszolgálattal együttműködve a gyűjtésben részt vettek többek között:

Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei

Segítsd A Gyermekeket Nemzetközi Alapítvány

Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület

KERAKSZA - Utcai gondozó szolgálat

Tiszta Forrás Alapítvány

MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona

 

A gyűjtésbe idén is bekapcsolódott olyan cég, ami sérült sátrak újrahasznosításával foglalkozik, így még több olyan darab is meg tudott maradni, amely egyébként hamar a kukában végezte volna.

A kezdeményezés jellegénél fogva összecseng a fenntarthatósággal, de idén a Máltai Szeretetszolgálat az akció második szakaszában, a gyűjtést követő szállítás során is igyekezett minél energiahatékonyabb lenni. A tárgyaknak mindössze két kamionnyi hányadát szállították a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Regionális Központjának raktárába, a többi egyből a későbbi felhasználási helyére került, és itt válogatták, tisztították és raktározták őket.

Bő egy hónappal az akció után, az ősz küszöbén elmondható, hogy országos viszonylatban, pl. a hajléktalan emberek ellátásával foglalkozó intézményekben már tudták jó célra használni a megmentett sátrakat, takarókat stb., és az korábbi évek tapasztalatai alapján biztos, hogy jól fognak jönni a jövő évi nyári időszakban, a táborozó rászoruló gyerekeknek is.