Bár Kenya és Magyarország első ránézésre nagyon távoli és különböző országnak tűnhet, vannak olyan társadalmi folyamatok, amik hasonlóan érintik a két államot. Egyik ilyen jelenség a migráció. A társadalom térbeli mozgását számtalan módon csoportosíthatjuk, például a távolság (országon belüli, országok közötti, kontinensek közötti stb.), a kiváltó okok (önkéntes, vagy kényszermigráció), vagy a mozgás célja alapján.

Az orosz-ukrán háború hatására a lakhelyüket biztonsági okokból elhagyni kényszerülő menekültek tömegesen jelentek meg Magyarországon, akik ellátását, integrációját Magyarországon többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végzi. A szervezet ilyen irányú tevékenységekor hosszú évek tapasztalatára támaszkodhat, az elmúlt évek során több sikeres integrációs programot is megvalósított. A képviselők a Máltai Szeretetszolgálat menekülteknek nyújtott programjait részleteiben megismerték, és mint tudástranszfer kérték annak kenyai átültetését

A komplex segítségnyújtás ugyanakkor nemcsak az országhatárt átlépő személyek ellátása esetén alkalmazható. A migráció legalacsonyabb területi szintje a településhatárt átlépő vándorlás, ami a kelet-afrikai országban igen intenzív folyamat. Munkalehetőség hiányában ugyanis jelentős tömegek költöznek vidékről a több lehetőséget, biztosabb megélhetést jelentő nagyvárosokba. Ez a vándorlási célterületeken lakhatási kihívást okoz: sokaknak csak a nyomornegyedekben jut megfizethető hajlék.

A probléma kezelésében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat már több mint egy évtizede segíti az afrikai államot: kenyai nagyvárosi szegregátumokban végez hiánypótló munkát, elsősorban higiénikus WC-ket és tiszta ivóvizet biztosító szanitációs központok létesítésével.

Az integráció és a nyomortelepeken folytatott munka szintetizálásaként pedig 2021-ben indított repatriációs programot (https://nemzetkozi.maltai.hu/hirek/2022/02/nyomornegyedbol-videkre-maltai-repatriacios-program-kenyaban/ ) a Máltai Szeretetszolgálat Kiberában, Kenya fővárosának legnagyobb nyomornegyedében. A programban 50 családnak segít a nyomornegyedből visszaköltözni vidéki otthonaikba, és a tartós megtelepedés elősegítése érdekében képzésekkel és anyagilag is támogatja a kedvezményezettek vállalkozási ötleteik megvalósítását.

A kisumui egyházmegyében megvalósuló szociális innovációnak számító reintegrációs programra a kenyai parlamenti képviselők modellprogramként tekintenek, és a látogatás során kérték annak kiterjesztését az ország többi részére.

Budapesten a képviselőket Solymári Dániel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatok vezetője fogadta és kísérte. A találkozó során bemutatkozott Prof. Dr. Tarrósy István a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Afrika Kutatóközpontjának igazgatója is, aki a PTE afrikanisztikai munkáját ismertette, valamint a Máltai Szeretetszolgálat és a PTE együttműködésében megvalósított programokat mutatta be.

A delegáció püspök tagjai továbbá kérték a Szeretetszolgálat részvételét a kenyai egyetemeken zajló továbbképzésekben, amely már elemeiben elindult a PTE együttműködésével.

A sikeres szakmai találkozó fontos mérföldköve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kenyában folytatott munkájának.