Részben európai uniós forrásból újult meg a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza Veszprémben. Az intézményben felújított közösségi terek, lakószobák és fürdőhelyiségek szolgálják a hajléktalan embereket. A korszerűsített éjjeli menedékhely és átmeneti szállás naponta százhúsz otthontalan embernek nyújt biztonságos alvóhelyet. A részleges akadálymentesítés, illetve az új lift révén a mozgásukban akadályozottak is könnyen feljuthatnak az emeleti helyiségekbe. 

Az intézményben a felújítás után házszentelést tartott Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke. A ház megáldásakor Imre atya úgy fogalmazott, a szolgálatuk legfontosabb feladatai közé tartozik a gondozottak melletti jelenlét, az érintettek kísérése és az emberek életének felépítése. Mint mondta, a Szeretetszolgálat munkatársainak szolgálatával mindenki gazdagodik: aki segít, jobbá válik, míg akinek segítenek, annak az élete újraépül, biztonságot kap, és megtapasztalja azt, hogy vannak olyanok, akikre számíthat. Köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak is, akik szolgálatukkal a közös életet teszik teljessé, és általuk lesz teljessé az a világ, amelyben élünk.

Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi vezetője elmondta, az intézmény fennállása során ez volt a legnagyobb felújítás, ami után márciusban teljes kapacitással fogadja a hajléktalan embereket. „Bár hivatalosan megnyitott az intézmény, szerettünk volna egy lelki megnyitót is.”

A házszentelésen jelen volt a város polgármestere, Porga Gyula is, aki felidézte, hogy az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat kapcsolata 2008-ban indult. „A legelesettebbek számára kellett partnert keresnünk és eljutottunk oda, hogy a Jutasi úti hajléktalanellátó intézménye mellett, a Házgyári út 1. alatti épületben, az egykori Pokoli toronyban is együtt dolgoztunk, a jövőben pedig tovább folytatjuk az együttműködést és sok szép dolgot tudunk majd átadni.”

A Befogadás Háza munkatársai 250-260 fővel tartanak fenn rendszeres kapcsolatot, közülük 160 embernek intézményi segítséget nyújtanak, közel száz személyt az utcai szolgálat lát el. A Jutasi út 24-26. szám alatt található épületben működik éjjeli menedékhely és átmeneti szállás működik, amelyekben naponta közel százhúszan éjszakáznak. Ez a két intézményrész újulhatott meg a Széchenyi 2020 program keretében, két uniós pályázaton nyert csaknem kétszázmillió forintos támogatással. Az átmeneti szálláson hat kétágyas női, hét négyágyas férfiszoba kapott helyet, az éjjeli részlegen két női és öt férfiszoba fogadja a rászoruló embereket.