A sajtóbejáráson részt vett Vecsei Miklós, Társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos is, aki elmondta, hogy Tarnabodon az elmúlt években nagy fordulat követezett be, ugyanis „megérkezett az a piaci világ, ami egyedül képes kihúzni ezeket a településeket a nyomorból. Varázsütésre nincs változás, a pénz sem változtat önmagában, ezért kell minden olyat egymás mellé tenni, ami szükséges. A Felzárkózó települések program diagnózis alapon működik, tehát ami ott helyben hiányzik, arra kell megoldást találni.”

Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében hangsúlyozta: „amit itt látnak, az a magyar agrártörténetbe is úgy fog bevonulni, mint a tarnabodi modell. Mindez, ami itt történik újszerű, példaértékű cselekedet, mert különböző adottságok találkoznak és adódnak össze. Van megműveletlen föld, ami fantasztikus aranytartalék a magyar mezőgazdaság számára, hiszen a jólétet évszázadokig abban mértük, hogy hol milyen föld van, és kinek mennyi áll rendelkezésre belőle. Van dolgos kéz, és az itt dolgozók képesek erejüket megfeszítve eredményeket elérni. Van tudás is hozzá, amely segíti és támogatja a munkát, és ami újszerű: az állam, a civil és egyház szervezetek szerepvállalása mellett itt vannak a vállalkozások is, amelyek hajlandóak társadalmi felelősségvállalásra, hajlandóak a saját nyereségük egy részét arra áldozni, hogy jó célt szolgáljanak – ez a tarnabodi példa.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Tarnabod kapcsolata lassan két évtizedre nyúlik vissza, a Heves megyei település 2019 óta tagja a Felzárkózó települések programnak, amely az ország legszegényebb, leghátrányosabb helyzetű településein élőknek kínál esélyt egy jobb élethez.

(képgaléria a fotóra kattintva megtekinthető)