Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke úgy fogalmazott, a Terror Háza Múzeum épülete "a sátán néhai birodalma", de az itt fogva tartott hősökben és ártatlan áldozatokban "győzött a legyőzhetetlen Krisztus".

Jézus nyolc boldogságmondásából kiindulva arról beszélt, nem azért lesz boldog valaki, mert szegény vagy üldözik, hanem akkor is lehet boldog, ha szegény, ha éhes, ha üldözik, de "szíve Istenben van lehorgonyozva".

Ma elterjedt az a mentalitás, amely szerint az embernek joga van ahhoz, hogy megvalósítsa önmagát, amihez elég tudatosan menetelni a kitűzött cél felé, de ha csak magunkat keressük, akkor csak magunkat találjuk meg, ez pedig nem elég a boldogsághoz – hangsúlyozta az irgalmasrendi szerzetes.

Kozma Imre szólt arról is, hogy a szeretet nem könnyű érzelmekből áll, a keresztény embereknek is nehéz a főparancs megvalósítása, különösen a második része, amely szerint "szeresd embertársadat, mint önmagadat", még az ellenséget is. Ne elvont távoli eseményekre és személyekre gondoljunk, a jézusi szeretet ott kezdődik, hogy jót cselekszünk, jóval fizetünk a nekünk ártóknak, mert "ez a béke a tökéletesség isteni útja" - emelte ki. Hozzátette, a boldog világ nem valósulhat meg végérvényesen itt a földön, de tudunk segíteni abban, hogy "a jó számára szabad teret teremtünk, és megtörjük a gonosz varázsát".

A tanácskozáson részt vett dr. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, a Szent István Intézet egyik alapítója és Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója.