A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és Magyar Máltai Lovagok Szövetségével való szoros együttműködéséért és a szervezetek munkájának előmozdításáért kapott kitüntetést Azbej Tristan államtitkár a Szuverén Máltai Lovagrendtől. A január 20-i átadáson és az azt megelőző ünnepi szentmisén részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szabadhegy Kristóf, az MMLSZ elnöke, Marwan Sehnaoui, a Lovagrend libanoni elnöke, Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke is.

Győri-Dani Lajos laudációjában röviden ismertette Azbej Tristan pályáját és a Hungary Helps program tevékenységét. Mint mondta, az állami szervezet munkája nemzetközi összehasonlításban is hiánypótló: humanitárius támogatási programokat bonyolít le, kapcsolatot tart az üldözött keresztény közösségekkel, amelyek megmaradását és társadalmi elfogadottságát is elhivatottan szolgálja. Itt ér össze mindez a máltaiak jelmondatában foglalt küldetéssel: „a hit védelme és a rászorulók segítése.” Győri-Dani Lajos kiemelte, hogy Azbej Tristan számos alkalommal segítette a Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi feladatainak ellátását. Kitért arra is, hogy a Hungary Helps egyik kiemelt szakmai partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: a két szervezetnek Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten több megvalósuló programja is van. Ezek közül az ügyvezető alelnök az Irakban újjáépített kórházat és a Libanonban, Bejrútban történt óriási robbanás miatt romba dőlt keresztény negyed támogatását emelte ki.

Marwan Sehnaoui, a Lovagrend libanoni elnöke angol nyelven méltatta a kitüntetettet: „Libanon egész népének” háláját tolmácsolta. „Különösen nagy szükség van ilyen elkötelezett emberekre akkor, amikor a kereszténység nyilvánvalóan veszélyben van” – mondta, majd Isten áldását kérte Azbej Tristanra és az országának segítséget nyújtó, jelenlévő magyar szervezetek, programok tagjaira.

„Megható ez az elismerés, mert nem külső szemlélőktől, hanem bajtársaktól érkezik: olyanoktól, akikkel közös ügyet képviselünk” – mondta Azbej Tristan, aki feladatát nem szakpolitikának, hanem nemzeti küldetésnek tekinti: „Az én dolgom túlmutat egy emberen” – jelezte. Az államtitkár az általa vezetett program ihletforrásainak nevezte a Szuverén Máltai Lovagrendet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, olyan partnereknek, akik „tudják, hogyan lehet az elköteleződést tettekre váltani”. Köszönetnyilvánítását egy személyes történettel zárta. Felidézte, hogy amikor Libanonban körbevezették egy, a Hungary Helps által támogatott, szíriai keresztény menekült gyerekeknek és rászoruló muzulmán társaiknak fenntartott iskolában, az egyik osztályteremben rajzokat látott a diákok előtt a padokon. Kiderült: nem rajzóra, hanem művészetterápiás foglalkozás zajlik, ezek a gyerekek ugyanis súlyos traumákat szenvedtek el, sokan nem csak otthonukat, de családjukat is elveszítették. Az államtitkár néhány bátorító szót mondott nekik. Az osztály ezután felállt, és imádkozni kezdett Magyarországért – hálaadás helyett azonban azért fohászkodtak, hogy Isten erősítse meg a magyarok hitét. Vallomása szerint Azbej Tristan ekkor ébredt rá „az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság” elnevezés igazi értelmére, amely szerinte az, hogy az üldöztetésben is hitvalló, veszedelmes körülmények között is újra meg újra tanúságot tevő keresztények segítik az elkényelmesedő nyugati testvéreiket megmaradni a hitükben.