A pályázatunk által elérni kívánt célcsoport elsősorban a hátrányos helyzetű településeken élő lakosság, különös tekintettel a krónikus, nem fertőző betegségcsoportok kockázati célcsoportjai voltak, azon belül az idős polgárok és a fogyatékkal élők. Fontosnak tartottuk, hogy az idősek mellett a hátrányos helyzetű településen élő gyermekeket is elérjük, hiszen az ő szemléletváltásuk nélkül a következő generációktól nem tudjuk elvárni, hogy életmódjuk megváltozzon. Az ezen a területen élő aktív munkaképes lakosság nagy része korábban egyáltalán nem sportolt rendszeresen, az alkalmi szabadidős tevékenység is a nulla felé közelített. Étkezésük régóta nem megfelelő, a gyógyszeres kezelések száma fordítottan arányos a mozgásra szánt idővel. Természetesen azt is meg kell jegyezni, hogy a hátrányos helyzetben lévő emberek számára a sport nem volt egy megszokott dolog, hiszen a mindennapokért folytatott küzdelemben elsődleges szempont, hogy túléljenek, de az országosan nézett kockázati tényezők miatt, szükség volt a lakosság megmozdítására. 

A pályázat megvalósulási területén az efféle fejlesztések korábban nem valósultak meg, a hátrányos helyzetű célcsoport esetében. A területre jellemző széttagoltság miatt a lakosság nehezen jut be a nagyvárosokba, ahol a szabadidő eltöltésére lehetőség nyílna. A Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesület a lehetőséget vitte házhoz, vagyis a településeken élő aktív, de alacsony jövedelemmel rendelkező családok számára nyújtott mozgalmas és színes sportolási lehetőségeket.

A Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesület számára a sport a segítő tevékenység eszköze. Eszköz az integrációban, eszköz a nyomor csökkentésében, eszköz a betegségek leküzdésében, az egészséges életmód kialakításához vezető úton.

Fent nevezett pályázat 3 év alatt azt próbálta elérni, hogy meggyökeresedjen egy szemlélet, amit azután tovább lehet vinni, és megváltozhat a leszakadó települések tendenciája.

A pályázatunk Észak-magyarországi megvalósítási helyszínén négy nagy bázist választottunk. Miskolc központtal, Ózd, Sárospatak és Cigánd városokkal, továbbá Heves és Nógrád megyék, amelyek között megvalósítottuk a programjainkat.

Munkánk során figyelembe vettük, illetve a megvalósítás során érvényesítettük a projekt környezeti fenntarthatósággal és esélyegyenlőséggel kapcsolatos vállalásait, illetve intézkedéseit.

A projekt teljes időtartama alatt ezen tevékenységekkel rendszeresen elért személyek száma összesen meghaladta a 6572 főt. Ebből 611 fő fogyatékkal élő személy, 5961 fő pedig a programban résztvevő személyek száma. Egészségfejlesztő testmozgást és szabadidő sporteseményeket, mozgásprogramokat, összesen 34 alkalommal rendeztünk meg, melynek keretein belül 6 alkalommal tartottunk egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányokat és fórumokat.

A projekt tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségeinek megvalósítása érdekében a projektről szóló fotódokumentációkat, plakátokat a honlapunkon honlapunkon közzétettük.

A programban vállalt C típusú táblát a rendezvényeken használtuk. A ,,mobil" tábla a rendezvényeink regisztrációs pultjánál kapott helyet rögzítve, így minden vendégünk könnyedén el tudta érni a tábla által kínált információkat.

Projekt teljes időtartama: 2018.02.01 – 2021.05.01.

Sajtóközlemény a projekt zárásáról ide kattintva letölthető.