A rendezvényen beszédet mondott Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, Jenei Zoltán országos kórház főigazgató, majd szakmai beszélgetés után megtekintették a Mobil Egészségügyi Központot. A szakmai beszélgetésen részt vett dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Szabó Bálint, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, dr. Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos és Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi szolgálatának szakmai vezetője.

Magyarország leghátrányosabb helyzetű településeinek harmadán nincs állandó háziorvosi szolgálat, ötödénél pedig a praxis tartósan betöltetlen, miközben az érintett területen élők egészségi állapota elmarad a hazai átlagtól. Ezekre a problémákra reagálva indította el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2021 őszén telemedicina szolgáltatást.

Ezekből a falvakból már az alapvető orvosi ellátásért vagy vizsgálatokra közösségi közlekedéssel csak több órás utazással lehet eljutni, amely komoly anyagi megterheléssel és szervezéssel jár. Egy-egy városi beutazás akár fél napot is igénybe vehet a távolság és a ritka buszjáratok miatt.

 

 

A telemedicina fő eleme a Mobil Egészségügyi Központ, egy jól felszerelt, mozgó háziorvosi rendelő szakképzett asszisztenssel, online kapcsolatban lévő orvossal.

Abban az esetben, ha a településen rendelkezésre áll orvosi rendelő, a rendelést hordozható eszközcsomaggal biztosítjuk, amelyekkel az asszisztensi szakszolgálat rövid idő alatt berendezi a helyiséget. Az élő internetes kapcsolat segítségével az orvos valós időben beszélhet a pácienssel, és követheti figyelemmel az ápoló munkáját, aki a helyszínen számos műszeres vizsgálatot el tud végezni. A telemedicina vizsgálat a magyar állam tulajdonában lévő teljesértékű háziorvosi rendszer, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) MiniHIS rendszerét használja. A vizsgálat után szükség esetén e-recept felírásáról is dönthet az orvos, a rendelés végeztével pedig a paciens rögtön kézhez is kapja az ellátásáról készült ambuláns lapot. Az elkészült orvosi dokumentáció pedig azonnal elérhető az EESZT felületén.

Amennyiben nincs megfelelő helyiség, a Mobil Egészségügyi Központ „lép elő” rendelőként. A szükséges eszközökkel megfelelően ellátott, célszerűen átalakított kisteherautó rendelkezik saját áramforrással és szélessávú mobilinternet hozzáféréssel, így a helyszínre érkezés után akár néhány perccel már üzemkész is. Az autón minden megtalálható, ami egy mai modern orvosi rendelő része, többek között EKG, AED (mini/gyors/rapid) és laborkészülékek. A mobil rendelőben végezhető klasszikus orvosi rendelés, telemedicina rendelés, szűrővizsgálat, helyszíni laborvizsgálat, vérvétel és koronavírus tesztelés is.


A Mobil Egészségügyi Központ legnagyobb előnye a mobilitás, a környezettől független biztonságos működés és a sokoldalú egészségügyi szolgáltatás nyújtása.

A boldogkőújfalui rendezvényen készült képgaléria a fotóra kattintva megtekinthető: