A függő szülők gyermekeiről szóló szakmai napon a gyerekekkel közvetlenül foglalkozó szociális és egészségügyi szakemberek, pszichológusok és pedagógusok járják körül a függőség, a szerhasználat, a segítségnyújtás és a prevenció témáit, illetve könyv-, kiadvány- és filmbemutatót is tartanak.

„Nagyon fontos feladatunk és felelősségünk, hogy ne legyenek elfeledett gyermekek – fogalmazott a konferencia nyitóbeszédében Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép Magyarországi Régió vezetője. Hozzátéve, a szenvedélybeteg családban felnövő gyermekek ügye közös, nem csak a Máltai Szeretetszolgálaté. 

Az elfeledett gyermekek tehetetlenségükben és szégyenükben nem beszélnek a problémáikról, így azokat egy életen át magukkal hordozzák. Segítség és megelőzés nélkül az ilyen családokban felnővő gyermekek közül minden harmadik maga is szenvedélybeteg lesz, és hatszor nagyobb az esélye, hogy mentális betegségtől fognak szenvedni. A szenvedélybeteg szülők mellett felnővő gyermekek támogatására 2014-ben indított programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Apa, anya, pia” (AAP) névvel.