A Mátrai Erőmű Magyarország egyik energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy 4000 család megélhetését biztosítja a régióban. A szénerőmű ugyanakkor a hazai széndioxid-kibocsátás több, mint 9 százalékáért is felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő módon történő átalakítása.
A projekt átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén elősegíti az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges át- és továbbképzéseket. Emellett tervezéssel, teszteléssel és értékeléssel járul hozzá az erőmű dekarbonizációját, a bányaterületek rekultivációját, energiahatékonysági, a fűtési, valamint a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítését magába foglaló folyamatokhoz. 

A LIFE program 1992 óta járul hozzá az Európai Unió környezet- és természetvédelmi célkitűzéseinek végrehajtásához, a program 2014-ben az integrált projektek (IP) kategóriájával is kibővült. A LIFE-IP-k nagyléptékű, ambiciózus, jellemzően szakpolitikai koordinálású projektek, amelyek egy nemzeti éghajlat-politikai stratégia vagy cselekvési terv teljes körű végrehajtására irányulnak, nagy földrajzi kiterjedésben, széleskörű együttműködést megvalósítva. 
https://www.igazsagosatmenet.hu/

fotó: https://mert.mvm.hu/