A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel harminc éve stratégiai partnere az üzletláncnak a szociális szférában, a nehéz helyzetben élő, rászoruló emberek megsegítésében. Az egyik legeredményesebb és legnagyobb múltra visszatekintő közös kezdeményezésük az idén 25 éves Adni Öröm! karácsonyi adománygyűjtés. Ennek égisze alatt került sor a július 21-től szeptember 5-ig tartó tanszergyűjtésre. A kampány keretében a hipermarketek és a SPAR online shop vevői dedikált adománykártyákat vásárolhattak, a jelképesen megvett iskolaszereket pedig a karitatív szervezet valódi taneszközökre váltotta. Emellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei augusztus végén négy napon keresztül az áruházi helyszíneken tárgyi tanévkezdési adományokat is gyűjtöttek. A személyes gyűjtés eredményeként a szervezet több mint 32 ezer füzetet, 18 ezer írószert, 450 tolltartót, 71 iskolatáskát és 6 ezer egyéb kreatív eszközt tud a rászoruló családok otthonába szállítani, az adománykártya-értékesítésből befolyt összegből pedig 700 darab tanszercsomagot készít. A felajánlásokat a napokban eljuttatja a nehéz helyzetben lévő családokhoz.

„Hatalmas köszönettel tartozunk vásárlóinknak, akik első hívószóra az akció mellé álltak. Büszkén mondhatom, hogy a szeptember 5-i zárásig az adománykártyák megvételével a 33 részt vevő INTERSPAR és a SPAR online shop vevőközönsége több mint 2,2 millió forintot ajánlott fel. 2021. augusztus 25-28. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a hipermarketekben iskolakezdéssel kapcsolatos tárgyi felajánlásokat is fogadtak, amelyeket a napokban eljuttatnak az érintettekhez a karitatív szervezet munkatársai. A vásárlói adományokat vállalatunk egymillió forinttal egészítette ki, amivel nemcsak a gyűjtőakció iránti elkötelezettségünket szeretnénk kifejezni, hanem azt is, hogy a társadalmi felelősségvállalást komolyan gondoljuk: a pénzadományból és a termékfelajánlásokból együttesen 1500 gyermek számára tehetjük könnyebbé az iskolakezdést. A jövőben is folytatni kívánjuk a tanszergyűjtő akciót, amelyet szeretnénk minden évben megszervezni, az abban részt vevő áruházak körét pedig kibővíteni” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

„Nagy öröm számunkra, hogy a tanszergyűjtő akcióval a szeptemberi iskolakezdéshez 1500 gyermeknek tudunk kézzelfogható segítséget nyújtani, köszönhetően a jószívű vásárlóknak és az áruházlánc támogatásának. Az összeállított tanszercsomagokkal a Szeretetszolgálattal kapcsolatban álló árván maradt, vagy nevelőszülőknél gondozott gyermekek, a családok átmeneti otthonában élő iskolások, és a rászoruló családok gyermekei is megfelelő tárgyi feltételekkel kezdhetik meg a tanévet. Hálásak vagyunk az akció lebonyolításában országosan részt vett több száz önkéntesünknek is” – mondta Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

A MosolyTáska akcióban általános iskolások segíthettek nehéz helyzetben élő kortársaiknak, hogy mosollyal és új iskolatáskával kezdhessék a következő tanévet. A Máltai Szeretetszolgálat, a PontVelem Okos Program és a GLS Hungary közös akciójában a tanulók június 1. és 23. között adhatták le a jó állapotú iskolatáskákat az ország minden általános iskolájában, hogy augusztusban olyan családok gyerekei kaphassák meg, akik számára a táskavásárlás nehézséget jelentene. Az akcióban 1385 darab táska gyűlt össze, melyeket az Adni öröm! tanszereivel töltöttek meg, és adtak át a diákoknak az iskolakezdés hetében. 

A Pont Velem és a Máltai Szeretetszolgálat akciójában a szervezők arra kérték a gyerekeket, hogy a már kinőtt vagy megunt iskolatáskáikból, melyeket a következő évben már nem terveznek használni, készítsenek MosolyTáskát, vagyis az év végén a jó állapotú, hibátlan táskáikat tisztítsák meg és adják le az iskolában a kapcsolattartó tanárnak. A táskát üresen vagy az év során megmaradt, de nem használt tanszerekkel megtöltve is leadhatták, illetve személyesebbé tehették, ha rövid jókívánságot, bíztató üzenetet helyeztek el benne a táska leendő gazdájának. A felajánlott eszközöket a Máltai Szeretetszolgálat gyűjtötte össze, illetve a GLS szállította a szervezet raktárába. A karitatív szervezet országszerte több ezer családdal áll kapcsolatban, így az összegyűlt 1385 táska oda juthat el, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A júniusi gyűjtés, csakúgy, mint a PontVelem és a Máltai Szeretetszolgálat minden közös akciója, kettős célt szolgált. Amellett, hogy a táskák segítséget nyújtanak a rászoruló családoknak az iskolakezdéskor, a MosolyTáska gyűjtés arra ösztönzi a gyerekeket, hogy amint a pénzügyi tudatosság és a környezetvédelem, úgy a segítségnyújtás is legyen természetes része az életüknek. Ahogy a megtakarításaikat vagy tanulmányaikat, az adományozást és az önkéntességet is tervezzék előre, hogy egy új táska vásárlása ne csupán pénzügyi döntés legyen, hanem alkalom egy náluk nehezebb helyzetben élő társuk támogatására is.