Az alig félórás jégverés végigsöpört Kadarkúton, ahol közel 300 ingatlant, lakóházat, gazdasági épületet, intézményt és melléképületet rongált meg. A jégveréssel érkezett esőzés a beszakadt tetőkön át vízkárokat okozott a házakban. A megrongálódott ingatlanok közt van a Máltai Szeretetszolgálat tanodája, mely június elején kezdte meg működését. Az intézmény pala tetejét a jég összetörte, a házon a puszta lécek és gerendák maradtak, a szobák és irodák beáztak.


A településen élők gépjárműveinek 90%-át tönkre tette a jég, köztük a mezőgazdasági gépeket is. Az önkormányzat szombaton hajnalban a katasztrófavédelemmel, tűzoltósággal, önkénesekkel és a helyi lakosokkal megkezdte a károk elhárítását, vízhatlan fóliával kezdték el burkolni a beszakadt háztetőket. A munkálatokban részt vett a Felzárkózó települések dél-dunántúli tetőkommandója is. A kárfelmérés még a hét elején is zajlik, a megrongálódott házak közül legalább 30-on nincs érvényes biztosítás. Személyi sérülés nem történt, de a termény nagyrészét is elpusztította a jég.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a tanodában keletkezett kár felemérése után bekapcsolódtak a segítségnyújtásba. Védőitallal látták el a 35 C fokos melegben a tetőn dolgozókat, majd pedig részt vettek a kárfelmérésben, segítő beszélgetésekkel nyugtatták a károsult családokat. Vasárnapra a Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának ipari szárítógépe megérkezett a faluba, mellyel először a helyiek házait szárítják, és a villamoshálózat felmérése, biztosítása után a tanodában is üzembe helyezik.

Révai Katalin, a kadarkúti Jelenlét program vezetője elmondta, szombat reggelre a régióban dolgozó máltai munkatársak felhívás nélkül mozgósították magukat, megérkezett a tetőkommandó, mely a fóliázásban nyújtott segítséget, több kollégája a szállításban segédkezett, de fontos szerepük volt a helyszínen dolgozó önkéntesek és hivatásosok közti kommunikációban és a dolgozók ellátásában is. „Két napja mindenki ács a faluban, minden háztetőn dolgozik valaki. Rengeteg építőanyag-, és pénzfelajánlás és más adomány érkezett. Az egyik nagy üzletláncnál behűtött ital várta a szállító kollégánkat, hogy azt hozhassa el. Ez azért is esett nagyon jól, mert a faluban rendelkezésre álló hűtőink túlforrósodtak. Vasárnap 300 önkéntes dolgozott a tetők befedésén, még Győrből is érkeztek. Kadarkút polgármestere, Karsai József nagyon jól szervezte a munkát, gyorsan reagál az önkormányzat, összehangoltan dolgoztak együtt hivatásosok, civilek és önkéntesek. Bízunk a jó időben, és folytatjuk a kárfelmérést, hogy lássuk, kinek és mire lesz a legnagyobb szüksége.” – tájékoztatott Révai Katalin.