2021. az Önkéntesség Magyarországi Éve, melynek során programokat eseményeket szervezetnek az önkénteseket mozgósító szervezetek, intézmények, hogy népszerűsítsék az önzetlenül vállalt másokért végzett szolgálatot. 

Az ÖMÉ részeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes koordinátorai és közösségei is számos projektet indítanak fiatal és felnőtt önkénteseknek egyaránt. Az első projekthét alkalmával szemétszedésre buzdítanak a máltai önkéntesek. „A Környezetvédelem és Fenntarthatóság Hetében a kezdeményezésünk célja, hogy az emberek észrevegyék maguk körül azokat a dolgokat, melyeken akár apró mozdulatokkal is javíthatunk.” – mondják a szervezők. A projektben arra hívják az önkénteseket, hogy buszra várva, a városban sétálva, ha szemetet látnak elszórva, szedjék fel és dobják ki a kukába. Fotózzák le az szemétszedést, és töltsék fel a projekthétre létre hozott Facebook oldalra, hogy megmutassák, néhány perc alatt is sokat lehet tenni a Földért és az élhető környezetért. Az akcióba egy profilkép kerettel is meghívhatják az önkéntesek az ismerőseiket, melyet az #énisvigyázokaföldre hashtaggel láthatnak el.

Az iskolai közösségi szolgálatban résztvevő fiatalok videókat is készíthettek egyénileg vagy csoportban a projekthét témáihoz kapcsolódva 2-4 percben. A videókban a diákok azt mutatják meg, mit tehetnek a fiatalok a saját környezetükben, mit tudnak megtenni egyedül és csapatban.

A Máltai Szeretetszolgálat budapesti ifjúsági önkéntes programjait itt: https://www.facebook.com/magyar.maltai.szeretetszolgalat.iksz/, a környezetvédelem és fenntarthatóság hetének oldalát itt: https://www.facebook.com/groups/746958459346451 találják meg.