A Denverhez közeli, 23 felvonót üzemeltető Copper Mountain síkközpontból érkezett a legutóbbi, az ottani alkalmazottak által viselt, egyedi gyártású, kiváló minőségű ruházat. A hatalmas konténerbe pakolt 275 doboz 1425 darab kabátot, 1510 sínadrágot és 985 pulóvert tartalmazott. A Copper Mountainen kívül két másik, a Winter Park és az Aspen Snowmass síközpont is rendszeresen küld hasonló adományokat, 1999 óta a mostani volt a 17. ilyen, az óceánon át hajón érkező konténerszállítmány.

Csak 2012 óta és csak síkabátból 12 ezer darabot küldtek, amelyek miként a Sziklás-hegységben dolgozó síliftkezelőknek, úgy a magyarországi fagyokat megszenvedő hajléktalan embereknek is felmelegedést nyújtanak, de jutottak ruhák Kárpátaljára és Erdélybe is, valamint iskolákba is kerül belőlük, hogy azok a gyermekek is elmehessenek a sítáborba, akik önerőből nem tudnák megvenni a felszerelést.

A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének 2019-ben megszűnt Észak-Amerikai Delegációja, valamint a Coloradói Magyar Klub (az amerikai államba emigrált magyarok jótékonysági szervezete), de elsősorban Megyesy Jenő egyéni érdeme ez a jótékonyági akció. A Máltai Lovagrend tagja – aki 1967 óta él megszakításokkal Coloradóban – 1999-ben az Aspen Ski Company ügyvédeként tudta meg, hogy a több ezer alkalmazott, a síoktatók és a terepen dolgozók egyenruháit háromévente cserélik, és nem tudnak mit kezdeni a régi darabokkal, illetve a használatlan, de a kifutó dizájnnal ellátott kabátokkal.

Ekkor ajánlotta fel, hogy jótékony célt szolgálva elszállíttatja ezeket Magyarországra, majd az adományozás rendszeressé vált, általában kétévente érkeznek síruhák a Máltai Szeretetszolgálathoz. Ehhez azonban a logisztikai és szállítási költség előteremtésére is szükség van, a konténer ideérkezéséért általában 6 és 8 ezer dollár közötti összeget kell fizetni, tehát akár több mint kétmillió forintot. „A szállítási költséget különböző forrásokból koldulom össze” – mondja Megyesy Jenő, aki sokszor a saját zsebébe is nyúl, sőt, olykor maga vezeti azt a kamiont, ami a hegyekből a raktárba viszi az adományokat.

A legutóbbi adomány konténere így indult el a hegyekből: