A Máltai Manufaktúra üzemei nemcsak kiváló minőségű termékeket nyújtanak a vásárlóknak, de számos hátrányos helyzetű családnak jelentenek biztos megélhetést. A film betekintést nyújt a Szeretetszolgálat társadalmi vállalkozásaiban dolgozók életébe, megmutatva, hogy a munkahely nyújtotta szociális háló hogyan tudja megváltoztatni az elszegényedett településen lakók és a fogyatékossággal élők mindennapjait.

A dokumentumfilmben a 2018-ban alapított tiszaburai varrodát, a 2015 óta működő gyulaji savanyítóüzemet és a pátyi Befogadás Házában található teaműhelyt, asztalosüzemet és szitaműhelyt, valamint az ott dolgozókat, a rendszeres munkavégzés és közösségi élet rájuk gyakorolt hatását mutatják be.

A Next Production által, Boros Balázs és Kovács Krisztián rendezésében készített félórás film teljes egészében megtekinthető alább, ötperces összefoglaló itt.

A premier előtti beszélgetés során Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke így fogalmazott: „Ha a felzárkózó településeken munkát és megélhetést tudunk adni, az a minden. Akörül forog minden más szociális probléma, aminek a gyökere, ha nem tudunk értéket teremteni. Újra meg kell ezt tanulni, ami után a kivezető utak sokkal könnyebben megtalálhatók.”

Németh Nándor, a Máltai Szeretetszolgálat modellprogramjainak szakterületi vezetője hangsúlyozta: olyan falvakról beszélünk, ahol gyakorlatilag nincsenek vállalkozások, viszont nő a népesség. „A mi küldetésünk egy ilyen környezetben az, hogy valamiféle gazdasági kultúrát építsünk, megmutassuk azt, hogy a munka érték, hogy érdemes tanulniuk és szakmát szerezniük a fiataloknak.” Hozzátette: a legfontosabb, hogy bízni kell a helyi emberekben, azokban, akikről sokan azt gondolják, nem képesek értéket teremteni.

A Spar és a Máltai Szeretetszolgálat stratégiai partnersége közel három évtizede tart már. Az Interspar Hipermarketekben már 100 ezernél is több, a tiszaburai varrodában készült vászontáskát adtak el, de a gyulaji üzem termékei is kedveltek a vásárlók körében.  „Ez egy körforgásos gazdasági modell, ami a mi esetünkben arról szól, hogy olyan embereknek adunk munkát és képzést a kezébe, akinek ez korlátozottan vagy egyáltalán nem volt elérhető, és ezek a honfitársaink olyan termékeket állítanak elő a valós piacra, amelyekre igény van. Ezt a piacot a Spar Magyarország biztosítja, a termékek bevételei segítik az üzemek fenntartását, bővítését” – mondta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.

A Máltai Manufaktúra termékei ezekben a Spar és Interspar üzletben találhatók meg, de megvásárolhatók a kelenföldi Máltai mintaboltban, valamint a shop.maltaimanufaktura.hu címen elérhető webshopban is.