A Fókuszban a gyermek program helyszínein induló szakmai programok részben a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek életkörülményeinek javítását, részben a biztonságos környezet megteremtését segítik elő. A programok része többek között az ingyenes szemészeti szűrés, a kisgyermekeket nevelő családok és a kismamák támogatása. Külön programelem segíti a várandós asszonyok egészségének megőrzését, ebben megjelenik a dohányzásról leszokást segítő részprogram is.

A projekt célja, hogy a hatvanhat településen egyetlen gyermeket se veszítsenek szem elől, különösen fejlődésük legfontosabb szakaszában, életük első ezer napjában. A szakmai programok másik csoportja a biztonságos, rendezett családi háttér megteremtését segíti elő. Ide tartozik többek között az otthoni körülményeket javító lakhatási program, a szakemberek segítségével zajló, személyre szóló megoldásokat kereső adósságrendezési program, a településeken induló drogprevenció és áldozatsegítő program, az integrációt elősegítő, közösségépítő zenei- és sportprogram, valamint a programban résztvevő munkatársak és az oktatásban, nevelő munkában érintett szakemberek képzése, támogatása is.

A Fókuszban a gyermek program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetésével zajlik, a településeken mellettük még 17 segítő szervezet, köztük több országos karitatív szervezet dolgozik a gyermekek, családok felzárkózásáért. A Fókuszban a gyermek program helyszínei a legrosszabb társadalmi-gazdasági mutatókkal rendelkező települések közül kerültek ki. A települések kivétel nélkül érintettek a Felzárkózó települések nevű kormányzati támogatással zajló programban is.  A cél a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődése, ehhez a program a szükségleteik alapján nyújt intenzív szociális munkát, családkísérést.