Januárban digitális technológiával felszerelt szűrőbusszal, új körülmények között indult újra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szemészeti szűrőprogramja. Az év első kihelyezett vizsgálatát Gyulajon végezték, ahol húsz gyermek számára volt szükség szemüvegre, ezeket ingyenesen készíttette el a karitatív szervezet.

 

Február 4-én átadták a Szeretetszolgálat új raktárát és logisztikai központját Kecskeméten. A pályázati forrásból, csaknem 90 millió forintos költségvetéssel megépült központban bútorok, gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek, élelmiszerek, fagyasztott élelmiszerek tárolására alkalmas raktárrészeket alakítottak ki, ezek mellett helyet kaptak az önkéntesek munkavégzésére szolgáló válogató helyiségek és szerelőműhelyek is.

Több mint 13 ezer női higiénés termékkel megtöltött táskát osztott ki a Máltai Szeretetszolgálat nehéz körülmények között élő nőknek, asszonyoknak. Az adományok 2020-ban második alkalommal megrendezett #nemluxustáska kampány során gyűltek össze.

 

A szíriai Mar Yakub kolostor elöljárójának, a Máltai Szeretetszolgálat szíriai partnerének adták át a Magyarországon összegyűjtött közel ezer imádság és fohász leiratát a Szeretetszolgálat munkatársai. Aleppóban a magyar máltai szervezet támogatásával sikerült kibővíteni az ingyenesen működő kórházat, és mozgó orvosi rendelőket indítottak a térség településeire.

Március 27-én a Máltai Szeretetszolgálat nyitotta meg Budapesten az első olyan menedéket, ahol a fertőzés szempontjából kockázatosnak ítélt hajléktalan emberek biztonságos körülmények között kitölthették a karantén idejét.

 

A távoktatás bevezetése egyedi megoldásokat kívánt a Máltai Szeretetszolgálat közoktatási intézményeiben, hiszen a digitális oktatás feltételei nem álltak rendelkezésre a településeken. A máltai általános iskolák sokszorosított papírlapokon adták ki a feladatokat, ezeket az ebéddel együtt vették át a gyerekek családjai. A legnagyobb létszámú, tiszabői iskolában a járvány tavaszi hulláma alatt mintegy nyolcvanezer feladatlapot állítottak elő a pedagógusok.

 

Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Rigóné Kiss Évának a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi regionális ügyvezetőjének a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

 

Ezer liter saját készítésű fertőtlenítőszert állítottak elő gyógyszerészek útmutatása alapján a Szeretetszolgálat munkatársai a Batthyány téri központban, miután az intézmények működéséhez szükséges mennyiséget kereskedelmi forgalomban nem sikerült beszerezni.

Mosható szájmaszkok előállítására állt át a tiszaburai máltai varroda, majd a Szeretetszolgálat foglalkoztató programjainak műhelyeiben és intézményeiben is számos helyen kezdtek maszkokat készíteni.

 

Nagypénteken online felületen mutatták be a Máltai Keresztút állomásait. A videóban a máltai szervezethez közel álló atyák és szerzetesek elmélkedéseit lehetett figyelemmel kísérni.

 

Hogy tetszik lenni? címmel idős embereket támogató programot hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Fesztivál Önkéntes Központtal együttműködve. A szervezők telefonon vagy online chatszobában kötöttek össze fiatal önkénteseket és karanténban élő idős embereket, hogy magányukat enyhítsék.

Ötezer élelmiszercsomagot kézbesített rászoruló családoknak, egyedül élő időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, a járvány alatt nehéz helyzetbe került embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat májusban.

Egyházi fenntartók – köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – tulajdonába adja az állam a korábbi években átadott szociális és gyermekvédelmi intézmények ingatlanjait, ezt május 20-án a Szeretetszolgálat esztergomi idősotthonában jelentették be.

 

Közép- és hosszútávú akciótervvel, szakmai ajánlások megfogalmazásával és nemzetközi hálózat létrehozásával zárult május 31-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált, 6 közép-európai ország 10 szervezetének részvételével lebonyolított SENTINEL elnevezésű nemzetközi projekt.

 

Június elsején új regionális ügyvezetőt neveztek ki a Dél-Alföldi Régió és a Nyugat-Dunántúli Régió munkájának irányítására. A kecskeméti központú szervezet élén dr. Rigó Orsolya vette át Rigóné Kiss Éva korábbi ügyvivő feladatkörét, a győri székhelyű egységnél pedig Panker Mihály váltotta dr. Báthy Andrásné előző ügyvezetőt.

 

A munkanélkülivé vált, a munkaerőpiacon nehezen boldoguló emberek számára indított segítő portált a Szeretetszolgálat. Az oldalt az első hónapban 13 ezer érdeklődő kereste fel, százötvenen mindjárt segítséget is kértek.

 

Június 4-én videóüzenetben köszöntötte a nyolcvanéves Kozma Imre atyát Erdő Péter bíboros és Albrecht Freiherr von Boeselager, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykancellárja. Ugyancsak videóüzenetben mondták el üzenetüket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének tagjai és önkéntesei, az irgalmasrendi szerzetes tanítványai és barátai.

Áder János köztársasági elnök több mint fél évszázados papi szolgálata, a betegek, az elesettek és a rászorulók testi-lelki egészségének, szociális helyzetének javításáért folytatott elhivatott, példaértékű életpályája elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta Kozma Imre atyának. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Kozma Imre atyának, a kitüntetést a testület nevében Veres András, az MKPK elnöke adta át június 18-án.

 

Új otthonukba, családias körülmények közé költöztek az első lakók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gödi Gondviselés Házából. Ezzel ténylegesen is megkezdődött a kétszáz fogyatékos ember elhelyezésére szolgáló egykori állami intézmény átalakításának következő szakasza.

 

Augusztus elején Szalai Ferenc személyében új régióvezetőt választott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának küldöttgyűlése.

 

1200 darab tanszerekkel megtöltött iskolatáskát adományozott tanévkezdésre a nehéz helyzetbe került családoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a CsodaCsoport Alapítvány a #CsodaTáska nevű akció eredményeként.

 

Szeptember 5-én videókonferencián tartott országos küldöttgyűlést a Máltai Szeretetszolgálat. A testület egy évvel meghosszabbította vezetői tisztségviselőinek 2020-ban lejáró mandátumát.

 

Vodafone Digitális Díjat nyert a Máltai Szeretetszolgálat időseket segítő programja. A zsűri a Digitális Esélyegyenlőség kategóriájában a harmadik legjobbnak ítélte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Biztonságban otthon, idős embereket segítő programját.

 

Október 15-én volt a harmincadik évfordulója annak, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat első hajléktalanszállója megnyitott. Ez aznap történt, amikor a MÁV az éjszakai órákra bezárta a pályaudvarokat.

Szenvedélybetegekkel foglalkozó neves szakemberek osztották meg legújabb tapasztalataikat, kutatási eredményeiket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által harmadik alkalommal – a járvány miatt online formában - megrendezett konferencián, amelynek az Elfeledett Gyermekekért címet adták a szervezők.

 

Magas állami kitüntetést adományozott Áder János köztársasági elnök Lőrincz Norbert szociális szakembernek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkacsoport vezetőjének, és dr. Erőss Loránd idegsebésznek, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége ispotályosának.

 

 Közösségi napelempark kezdte meg működését Tiszabőn. A településen minden kisgyermeket nevelő család otthonában lesz egy fűtött szoba, ennek költségeit pedig környezetbarát, fenntartható energiaforrásból helyben teremtik elő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Csoport mintaprogramjában. 

Kültéri plakátkiállítással mondott köszönetet a szociális dolgozók nélkülözhetetlen munkájáért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A november 12-én, a szociális munka napján bemutatott kiállítással a karitatív szervezet az ágazat csaknem százezer dolgozójának szolgálatára hívta fel a figyelmet a budapesti tömegközlekedés forgalmasabb megállóiba kihelyezett üzenetével.

A szociális munka napján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöksége Ambrózia-díjjal tüntette ki az ellátó intézményekben kimagasló munkát végző munkatársait és a rászoruló embereket szolgáló önkénteseket példaértékű tevékenységükért.

 

A november utolsó péntekére meghirdetett akciókkal gerjesztett vásárlási kampány helyett jótékonysági akciót hirdetett a dm üzletlánc. A hálózat napi forgalmának 5 százalékát ajánlotta fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősellátó intézményeiben élő emberek támogatására, ez 17,5 millió forintos adományt jelentett.

 

A koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként COVID-19 járványügyi mintavételezésre alkalmas Mobil Tesztelő Állomást telepítenek Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Határ úti logisztikai központjához.

Rekordmennyiségű, több mint 10 ezer ajándékcsomag gyűlt össze a karácsonyi MosolyManók adománygyűjtő akcióban. Az ajándékcsomagokat általános iskolások állították össze rászoruló gyerektársaiknak a PontVelem Okos Program, a GLS Hungary és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös akciójában.

Több mint 18 millió forint értékű adománykártyát vásároltak az Adni öröm! akció hat napja alatt a SPAR üzletekben, a támogatásból tízezer nehéz sorsú családnak juttatott élelmiszercsomagot a Szeretetszolgálat.