Frankó András, a Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybetegeket segítő szolgálatának vezetője nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, továbbra is feladatunk megtalálni annak lehetőségét, hogyan tudunk azokat képviselni, akik nem tudnak magukért szót emelni, vagy segítséget kérni. Magyarországon becslések szerint körülbelül 400 000 olyan gyermek él, akiknek családjában egyik vagy mindkét szülő alkoholfüggő. A gyermekek szégyenükben, tehetetlenségükben nem beszélnek a problémáikról, így viszont gyakran egész életükön át viselik a terheket, sokszor maguk is függőkké válnak.

Kaló Zsuzsa pszichológus, az ELTE docense előadásában a szerhasználó nők világába vezette be a hallgatóságot. Kiderült, a nők az első szerhasználat után sokkal hamarabb válhatnak függővé, mint a férfiak. Esetükben az alkohol mellett a narkotikumok, a gyógyszerek rendszeres szedése jelenti a legnagyobb problémát. Ezekhez a tablettákhoz akár a háziorvostól is meglepően könnyen hozzájuthatnak. A szerhasználó nők gyakori motivációja, hogy a hétköznapi stresszokozó szituációkkal könnyebben meg tudjanak küzdeni.

Az előadásokban szó esett arról is, hogy ahol a családban az egyik szülő szerhasználó volt, ott minden harmadik gyerek maga is szenvedélybeteg lesz felnőtt korában. Ez a szomorú statisztika nagyon aktív prevencióval lenne javítható.

A konferencia utolsó előadásában Kreil Melinda és Békési Tímea arról beszéltek, hogyan segít a meseterápia a szenvedélybetegek és hozzátartozóik gyógyulásában. A metamorphoses meseterápia egyik alapvetése, hogy a népmesékben benne rejlenek a válaszok azokra a nehéz élethelyzetekre, amiket mi emberek egész életünk során átélünk. Miután a kliens elmeséli az életét, a maga nehézségeit, a szakemberek megtalálják azt a mesét, amelyik erre rímel. Ezeknek a varázslatos történeteknek van egy úgynevezett tükörfunkciójuk is: szembesítenek a helyzetünkkel, meglátjuk, mi minek a következménye, és ha készen állunk, kíméletesen megmutatják mit lehet tenni, merre van a veremből kivezető út. A népmesékben Boldizsár Ildikó megfigyelései szerint képekbe kódolt cselekvéssorok vannak, és amikor személyiségünk eljut oda a terápia segítségével, hogy megcselekedjük mindazt, amit a mese mutat nekünk, ezek a titkos kódok feloldhatóvá, megfejthetővé válnak.