Öt és félmillió forint értékű jégkrémmel megpakolt, hatalmas hűtőkocsi érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjának udvarára szeptember 14-én. Az adományba szánt édességet – ami csaknem tízezer darab jégkrémet, plusz még egy raklap pudingkészítményt is magába foglal – a Waberer’s cégcsoport és az Unilever Magyarország ajánlotta fel rászoruló családok gyermekeinek. A teherautó egy rövid sajtótájékoztató után kigördült az udvarról, és Kecskemétre, a Máltai Szeretetszolgálat raktárához indult, ahonnan kelet-magyarországi településekre, a felzárkózást segítő programokban érintett családok gyermekei – illetve a Máltai iskolákba, óvodákba, tanodákba, biztos kezdet gyermekházakba járó fiatalok – számára viszik tovább a jégkrémeket.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadón arra emlékeztetett, hogy a járványhelyzetben a gyermekektől új és szokatlan szabályok betartását várjuk el, ami nagy áldozatot és odafigyelést igényel tőlük, és különösen nehéz ez az időszak a hátrányos helyzetű családok számára. „Ebben a helyzetben egy ilyen adomány nem pusztán egy kis édességet jelent, hanem annál jóval többet. Arra hívja fel a figyelmét a gyerekeknek és az őket nevelő szülőknek, hogy folyamatosan odafigyelünk rájuk, nincsenek egyedül, nekünk fontos, hogy jól érezzék magukat még egy ilyen nehezebb helyzetben is.”

Rétvári Bence miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár felsorolta, milyen sokféle felajánlás érkezett a járványhoz kapcsolódóan, majd így fogalmazott: „Az egész ország megmozdult, és ez jól mutatja, hogy egy ország akkor tud hatékonyan védekezni a koronavírus-járvánnyal szemben, hogyha azt mindenki fontos, közös célkitűzésnek tartja.”

A vezető hazai logisztikai szolgáltató, a Waberer’s cégcsoport Regionális Szerződéses Logisztika üzletágának ügyvezető igazgatója, Barna Zsolt elmondta, hogy abban bíznak, a jégkrémmel mosolyt csalhatnak a gyermekek arcára. „Azért gondoltuk, hogy most egy kis édességgel szeretnénk kedveskedni a rászoruló családoknak, mert az mosoly, amit egy gyermek tud adni egy szülőnek, az kellő bátorítást és biztonságot tud adni a mindennapi harcok hőseinek.”

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke így szólt a jelenlévőkhöz: „Ami ezen a teherautón van, az a mi szempontunkból nem fagylalt, nem édesség, hanem ennél picikét több. A mi feladatunk az ország több száz elmaradott településén a családok, és elsősorban a gyermekek felzárkóztatása. Pontosan azért, hogy ne a szüleik sorsát örökítsék tovább, hogy olyan álmaik és vágyaik lehessenek, amiért érdemes küzdeni és dolgozni. Ezzel a fagylalttal nem csupán édességet adunk nekik, hanem annál jóval többet: élményt.