Az iskolatáska, a tolltartó, a füzetek, az írószerek és a tanuláshoz szükséges további eszközök beszerzése sokszor elérhetetlen a nehéz helyzetben élő, több gyermekes családoknak. A legszegényebb településeken felnövekvő gyerekek már azzal is hátrányba kerülhetnek az iskolában, hogy hiányzik a füzetük, nincs színes ceruzájuk, vagy vonalzójuk. Lemaradnak a tanulásban, kudarcok érik őket, akár szorongás is kialakulhat náluk. A gyűjtéssel nekik segít a CsodaCsoport Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szervezők azt kérik, hogy aki teheti, új, vagy jó állapotú  iskolatáskát megtöltve állítson össze iskolakezdő csomagot egy alsós vagy felsős gyermek számára.

„Az elmúlt időszak úgy alakította az életünket, hogy felértékelődött minden társadalmi összefogás, felértékelődtek az emberi értékek és a közösségépítés fontossága. A #CsodaTáska kampányban két civil szervezet, a Máltai Szeretetszolgálat és a CsodaCsoport Alapítvány fogott össze, és már az akció indulásakor csatlakozott felajánlásukkal két vállalat, a Fox Post és a Barát Papír.” – mondta Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat alelnöke az akció nyitó sajtótájékoztatóján a szervezet Batthyány téri központjában. A szervezet alelnöke elmondta, a gyűjtésre azért is szükség van, mert a vírusjárvány következtében sok olyan családfenntartó veszítette el a munkáját, akik azelőtt is nehéz helyzetben voltak. Az iskolakezdés a rászoruló családoknak nagy terhet jelent, az ő támogatásukra, valamint a Szeretetszolgálat oktatási intézményeibe járó és a szervezettel kapcsolatban álló családok gyermekei támogatására szolgálnak az összegyűlt táskák. Az ügyvezető alelnök azt is elmondta, a kampánnyal arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mindenki úgy készüljön az adományozásra, hogy azzal valódi segítséget tudjon nyújtani. „Mi a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál azt valljuk, segíteni csak jól szabad, ezért bátorítunk minden szülőt arra, hogy gyermekével közösen készítse el a #CsodaTáska csomagot. Gondolják át együtt, mi kerüljön a táskába, és hogy a gyermek maga is örülne-e egy ilyen ajándéknak. Hiszen ez az adomány ajándék lesz, ami ha sérült, vagy koszos, akkor méltatlan és akár megalázó is lehet annak, aki kapja. Ezért tartsuk szem előtt, hogy olyan adományt ajánljunk fel, amit mi magunk is szívesen elfogadnánk.” – mondta Győri-Dani Lajos. 


Tasi Nikolett, a CsodaCsoport Alapítvány alapítója ismertette, a közösség beteg gyermekek gyógykezelésére, valamint a kezelésükhöz szükséges eszközök beszerzésére szervez gyűjtéseket, és 2019 karácsonyán 1200 nehéz sorsú gyermeknek tudtak mikulás csomagot összeállítani. Az elmúlt két év legsikeresebb adománygyűjtő kampányai közt számon tartott #nemluxustáska mozgalom inspirálta a csoportot, hogy meghirdesse saját, gyermekeket segítő iskolatáska gyűjtő akcióját, melyhez partnernek a Máltai Szeretetszolgálatot kérték fel. „Éreztük, hogy nagy szükség van társadalmi összefogásra, hogy segítsük a rászoruló családokat és gyermekeket. A #CsodaTáska akcióhoz a táskák mellett pénzadománnyal is hozzá lehet járulni az adomanyozz.hu oldalon, vagy a CsodaCsoport licit oldalán felajánlóként, vagy a tárgyakra licitálva.” – részletezte Tasi Nikolett. 

A táskákat a Máltai Szeretetszolgálat 85 gyűjtőpontján lehet leadni, melyek listája elérhető az adomanyozz.hu/csodataska oldalon, valamint a CsodaCsoport Facebook oldalán.

Az is segíthet, aki nem tud csomagot összeállítani. A rászoruló gyerekek iskolakezdésére szánt összeget online támogatással az adományozz.hu oldalon keresztül is be lehet fizetni, vagy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat OTP Banknál vezetett 11784009-20200745 számlaszámára Csodatáska közleménnyel átutalni. A befolyt összegből további tanszereket vásárolnak. Az összegyűlt #CsodaTáska csomagokat a Szeretetszolgálat a tanévkezdésre eljuttatja a legszegényebb településeken élő gyerekeknek, valamint a máltai iskolákba járó rászoruló tanulóknak. A CsodaCsoport akcióiban megszokott módon licitre felajánlott tárgyakkal, illetve a csoport oldalán a kikiáltott tárgyak megvásárlásával is támogathatják a kampányt. Részletek a CsocsaCsoport licitoldalán

A Szeretetszolgálat segítő programjai több mint 700 kistelepülésen működnek, a karitatív szervezet önkéntes csoportjai pedig az ország 130 településén segítik a rászoruló embereket. A szervezet munkatársai jól ismerik a családokat, tudják, melyik gyermek nőtte ki a cipőjét, és ki az, akinek még sosem volt igazi tolltartója. A #CsodaTáska kampány nekik szeretné megkönnyíteni az iskolakezdést.

A kampányban a CsodaCsoport Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat a cégeket is biztatja, hogy vegyenek részt az összefogásban. A #CsodaTáska akcióhoz elsőként csatlakozott a FOX Post, mely kedvezményesen kézbesíti az online felületen MALTAI kóddal feladott táskákat. „A Foxpost elkötelezettnek érzi magát, hogy támogassa a nehéz helyzetben lévő gyerekeket és hozzájáruljon felzárkózásukhoz, fejlődésükhöz. Hiszünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetésében, ezért úgy gondoljuk lehetőségeinkhez mérten mellé kell álljunk ennek a kezdeményezésnek.” – hangsúlyozza Bengyel Ádám a logisztikai cég alapító vezérigazgatója. Az adományozz.hu oldalon beérkező támogatásokat a Barát Papír Kft. egészíti ki, minden 2 forinthoz további 1 forintot tesz hozzá a termékek vásárlásakor. „A Barát Papír Kft. örömmel csatlakozik a #CSodaTáska kezdeményezéshez, hogy a rászoruló diákok minőségi iskolaszerekhez hozzájutva, minél hatékonyabban tudják ismereteiket növelni.” – fogalmaz Kovács Zoltán a Barát Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

Az akció hirdetésébe is bekapcsolódhatnak: a plakát letölthető innen. Az üres helyre beírható a legközelebbi gyűjtőpont, melyet megtalálnak ezen a listán.

A #CsodaTáska gyűjtés augusztus 1-25. között zajlik, országszerte 85 gyűjtőponton lehet leadni a tanszerekkel megtöltött táskákat. Mint minden adományozásnál, most is fontos, hogy az adományozók olyan ajándékot hozzanak, amit maguk is szívesen elfogadnának, lehetőség szerint bontatlan, vagy újszerű eszközökből állítsák össze a csomagokat. A táskákban elhelyezhetnek egy-egy személyes üzenetet is.

Mitől lesz egy átlagos iskolatáska #CsodaTáska?
- A felajánlott táskát együtt készítse össze a család.
- Mossák ki együtt azt az iskolatáskát és tolltartót, amit a gyerekek kinőttek, meguntak, vagy a következő tanévben már nem használnak.
- Vásárolják meg együtt a táskába kerülő tanszereket, vagy válogassák össze otthon a hibátlan állapotú írószereket. A gyerekek válasszák ki az ajándékba szánt eszközöket.
- Írjanak egy rövid, biztató üzenetet annak a gyermeknek, aki kapja majd a táskát

Amit érdemes a táskában tenni:
új füzetek alsó és felső tagozatos gyerekek számára (vonalas, négyzetrácsos, szótár, kotta, sima füzet, A/5, A/4, spirál)
tolltartó
ceruzák
tollak
vonalzó
radír
hegyező
körző
színes ceruzák
filctollak
vízfesték, tempera
ecset
írólap
rajzlap
papírvágóolló

Semmiképpen ne legyen a táskában
szúró-vágó eszköz (a papírvágó ollón kívül)
élelmiszer
ruha
játék
ami használhatatlan, törött, szakadt vagy karcos