A segítő szervezet küldetését egy bibliai idézettel fogalmazta meg. „Mert éheztem, és ennem adtatok” (Mt 25:35) A kuratóriumi tagok közt szerepel Székely János püspök atya, Bodnár Pál helyi szociális szövetkezeti vezető és Dr. Asbóth Mária, aki az önkormányzat gyámügyi osztályán szerezte tapasztalatait, emellett a szombathelyi máltai önkéntes csoport vezetője.
A járványügyi helyzetben felhívást tettek közzé. Olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik hétvégi ebédszállításban segítenének és rendelkeznek saját autóval. Az ellátás már elindult, segítségre azonban folyamatosan szükség van. A kiszállítandó ebéd két fogásból áll, a helyi Brenner János Általános Iskola konyháján levest és főételt is készítenek. Az átadás főként a kapuban történik, de előfordul az is, hogy a bejárati ajtóig viszi a sofőr az ételt megfelelő védőöltözetben.
A kiszállítás koordinálásában fontos szerepet vállalt a Máltai Szeretetszolgálat. Az ellátottak körét az önkormányzat családsegítő szolgálatával és a Katolikus Karitásszal egyeztetve együtt állapítják meg. A kezdeményezésben kezdettől részt vesznek máltai önkéntesek, időközben csatlakoztak hozzájuk középiskolások, cégek, magánszemélyek. A résztvevők több órát is áldoznak hétvégéken szabadidejükből az elesettek megsegítésére.
Székely János püspök maga is tevékenyen részt vesz az alapítvány működésében, gyakran van jelen személyesen is az ebédosztásnál. Nem ismeretlenek számára az érintettek, rendszeresen látogatja őket, levelezik is velük. Az egyházi vezető rocksztárnak kijáró népszerűségnek örvend a városban. Ha látják, integetnek neki, dudálnak, utána kiáltanak az utcán.
Dr. Asbóth Máriától megtudtuk, a rászorulók értékelik a törődést, gyakran csodálkoznak, hogy egyáltalán részesülnek az adományból. „Előfordul, hogy mást ajánlanak maguk helyett, aki még jobban rászorul a segítségre. Van, aki már déltől toporog a kapuban, van, akinek könnybe lábad a szeme a meleg étel láttán. Sokat jelent ez azok számára, akiknél öten - hatan élnek egy szobában és lavórban fürdenek.”- mondja a máltai csoportvezető.
Az önkéntesek jelentkezését és az adományokat továbbra is várják.
szentmartonkopenye@gmail.com