Újra felvették a kapcsolatot korábbi pácienseikkel és telefonos, illetve online felületeket kínáltak számukra a kapcsolattartásra. Frankó András, a Fogadó szenvedélybetegeket ellátó szolgálat vezetője elmondta, hogy a hozzájuk fordulók jó része szeretne is élni ezzel a lehetőséggel, bár van, aki kivárja, míg újra felvehetik személyesen a kapcsolatot. ’Épp az imént kaptunk egy e-mailt, ahol egy hozzátartozó kér segítséget, akinek a párja újra az ivás felé fordult. Ez is egy érdekes kérdés, hogy milyen megoldásokat találnak most az emberek arra, hogy kezeljék a válságot. Sokan lesznek azok, akik az alkoholhoz fordulnak vagy máshová. Veszélyes lehet az online játékok az előtérbe kerülése is.’

A telefonos segítségnyújtás hasonlóan működik a korábbi személyes beszélgetésekhez. A hívó fél számára segítik a helyzetét értelmezni. Amennyiben arra van szükség, tanácsot is adnak, elmondják, hogy mik a szenvedélybetegséggel kapcsolatos legfontosabb ismérvek, de már azzal is segítenek, hogy meghallgatják a hozzájuk fordulót.

’Eddig szinte kizárólag a hozzátartozók keresték meg a Szolgálatot, ők azok, akik jobban szenvednek ebben a helyzetben. Aki ugyanis függő, az a függőségének tárgyával élve próbálja meg a saját szorongásait és rossz érzéseit csillapítani. Míg sok esetben a hozzátartozó józanul próbálja túlélni ezeket a nehéz helyzeteket. Többnyire ő az, aki megtalálja a megfelelő segítő helyeket. Eljutottunk odáig, hogy egyre többen maguknak kérnek segítséget. Ilyenek például azok a korábban szenvedélybeteg családban felnőtt emberek, akik évekig ilyen helyzetben éltek és egyre többen jutnak el hozzánk segítséget kérve, saját családtagjaik életminőségének javítása érdekében. ’– magyarázza Frankó András.

A terápiás munkában általában többféle segítő szervezet dolgozik együtt, ahol különösen nagy szerepe van a felépülő önsegítő csoportoknak. Önmagában egyetlen egy szervezet sem tud segíteni a függőségtől való szabadulásban, a felépülés különböző fázisaiban különféle támogatásokra van szükség. A szakemberek azt mondják, nem az a legnagyobb eredmény, ha valaki abbahagyja -Magyarországon legjellemzőbben- az ivást, megszabadul valamilyen szertől való függőségéből, hanem az, hogy utána józan tud-e maradni. Ez sok esetben éveken át tartó kísérést jelent. Az sem ritka, hogy valaki az egyik függőségét feladja és talál helyette egy másikat.

’A lényeg nem is a függőségtől való megszabadulás, hanem egy józan életre való törekvés és annak a folyamatos elősegítése. Állandó lelki és kapcsolati munka az, hogy valaki józan tudjon maradni. Egyébként erre mindenkinek szüksége lenne, nem csak azoknak az embereknek, akiket valamilyen függőség utolér, hogy a józan életüket ápolják és tartsák. ’- teszi hozzá a családterapeuta szakember.

Frankó András a Nyolcágú kereszt című máltai rádióműsorban beszélt arról, hogy a bezártság, a karantén a nem szerfüggő embereket, családokat is megviseli, nekik is meg kell találniuk a számukra megfelelő megküzdési stratégiákat.

’A legfontosabb az lenne, hogy mi magunk kezeljük a szorongásainkat, mi magunk alakítsunk ki olyan életmódot, amire jelenleg nincsen receptünk. A gyerekeket nem nevelni tudjuk, hanem mintát tudunk nekik mutatni. Ők hihetetlen érzékeny antennával rendelkeznek, hogy felfogják a mi érzelmi állapotunkat. A szülőknek és a felnőtteknek az volna a dolguk, hogy saját magukat helyezzék most el, ami nem egyszerű feladat, hiszen néhány nap alatt kellett átállni egy új rendszerre. Érdekes következményei lehetnek ennek a bezártságnak a családi kapcsolatokra. Át kell alakítani a kapcsolatainkat, azt a rendszert ahogy eddig éltünk, egy egészen más életformára kell átállnunk. Ehhez nagyon fontos volna, hogy tartsunk valami rendszerességet, beosszuk a feladatainkat, ami az első napokban nem is olyan egyszerű. Fontos, hogy hogyan tudunk együtt lenni, hogyan tudunk ezen belül saját időt biztosítani magunknak is. Emellett ellátni a munkát is, nagyon nem könnyű! Ez most egy komoly feladat és komoly lehetőség is a családok számára, amit a gyakorlat fog eldönteni. Hihetetlen erőt adhat, hogy tudjuk, számíthatunk egymásra!’

A Fogadó elérhetőségei:

E-mail: fogado@maltai.hu
Skype: fogadocsoport@gmail.com
Közösségi média: facebook.com/elfogado
Telefon: +36 1 201 1045 +36 1 355 0337
Web: https://maltai.hu/fogadokekgolyo

Minden hónap 1. és 3. keddjén 17.30-tól online beszélgetésekre van lehetőség szenvedélybeteg szülők kamasz és fiatal - felnőtt gyermekeivel április 7-től.

A Frankó Andrással készült interjút meghallgathatják a Nyolcágú kereszt podcast csatornáján.