A buszon melletted utazó nőt is érintheti

Angliában a termékeny nők húsz százaléka érintett a menstruációs szegénységben, vagyis  abban, hogy nem tudja megvásárolni az intim higiéniás termékeket,  és bár hazánkban a női szegénység témájában több éve nem zajlik kutatás,   így konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, a karitatív szervezetek tapasztalatai azt mutatják, Magyarországon is jelentős probléma a menstruációs szegénység.  A #nemluxustáska  kampány ötletgazdái és megvalósítói 2019-ben országszerte tapasztalták az intim termékekkel és személyes üzenetekkel megtöltött női táskák hiánypótló szerepét.

Szégyen és hallgatás helyett legyen kihez fordulni

Kovács-Pálffy Anna, a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekkel és felzárkóztatással foglalkozó szociális munkatársa, a #nemluxustáska csapat tagja munkája során azt tapasztalta, , sokszor azért marad rejtve a probléma, mert az érintettek nem is igazán tudnak hova fordulni. „Bár a hajléktalan hölgyek közül sokaknak a rossz körülmények és az állandó stressz miatt elmarad a ciklusuk, akik mégis menstruálnak, nehezen nyílnak meg egy jellemzően férfi hajléktalanokat tömörítő melegedőben, és a többségben lévő férfi szociális munkások előtt is szégyellik ezeket a napokat. Ez igaz azokra az alsó-középosztálybeli nőkre is, akiket Ági is említ, a menstruációs szegényég ugyanis egyáltalán nem csak az utcán élők problémája. A falusi nyomorban a feltételek sem adottak a női higiéniai termékek beszerzésére: gyakran egyetlen kisbolt van a településen, ahol rendkívül drágák a betétek, tamponok, ha vannak egyáltalán. Azok a nők, akik ilyen körülmények között nevelik a gyermekeiket, általában a saját szükségleteiket messze a családé mögé sorolják, vagyis alternatív megoldásokat keresnek a kényelmesek helyett. Ami tehát a mi számunkra természetes, az a leszakadó településeken, vagy mélyszegénységben élő nők számára szinte kiváltság. Ezért is lenne fontos, hogy a hajléktalan emberekkel dolgozó szociális munkások mellett az általános és középiskolákban tanító tanárokhoz, védőnőkhöz vagy családsegítőkhöz is bátran fordulhassanak a nehéz helyzetben lévő lányok és nők. Legyen kivel beszélni erről és tudjanak segítséget kérni, hogy többé ne legyen szégyen, ami természetes. ” Kovács-Pálffy Anna azt is hozzátette, sok esetben a #nemluxustáska kampányban átadott táskákban a rászoruló nők a személyes üzenetnek örültek a legjobban. „Rendkívül fontos minden, ami a táskákban volt, betét, sampon, dezodor, kézkrém, törlőkendő, de gyakran láttam, hogy a legnagyobb hatással a kis üzenetek volta. Nagyon jól tud esni a hallgatásban élő hölgyeknek egy-egy bátorító szó, egy kedves vers, vagy történet, ami erőt adhat, ami azt mutatja a nőknek: nem vagy egyedül a bajoddal. Van, aki együtt érez veled. Ezért is biztatunk mindenkit, hogy az ajándékcsomagba tegyen egy rövid személyes üzenetet.”

Huszka Ágnes, a kampány egyik alapítója úgy fogalmaz, a problémáról nemcsak beszélni kell, de tenni is lehet. „A tavaly országszerte összegyűlt közel 10.000 adomány kiosztásán néhány alkalommal mi is részt vettünk Cserta Szandrával, a másik alapítóval, és döbbenetes volt látnunk azt a sok ápolt, csinos hölgyet, akik sorban álltak a táskákért. Ők azok, akik mellettünk utaznak a villamoson, vagy sorban állnak előttünk a boltban, csak épp üresebb kosárral, mint a miénk. A hajléktalan nőka legkiszolgáltatottabbak, és mellettük ott vannak azok a nők, akik szinte láthatatlanok! Akikkel találkoztunk, komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megőrizzék emberi és női méltóságukat, így nem is feltétlenül sejti róluk a környezetük, hogy bajban vannak” – fogalmazza meg Huszka Ági, a #nemluxustáska kampány egyik alapítója.


Többé ne legyen tabu a szükség

Cserta Szandra, a kampány ötletgazdája szerint nagyon fontos a lehető legszélesebb körben beszélni a témáról, hogyminél több hiteles információ lásson napvilágot ezzel kapcsolatban és egyre kevésbé legyen tabu a téma. „A tavalyi kampány legnagyobb sikere a segítségnyújtás elképesztő mértékén túl, hogy Magyarországon is elindult a társadalmi párbeszéd az addig tabunak számító menstruációs szegénységről, hiszen változás is csak olyan területen várható, aminek tudunk a létezéséről. Számunkra hatalmas öröm, hogy számos cikk látott napvilágot a téma kapcsán, és országszerte céges, valamint civil kezdeményezések is zászlajukra tűzték ezt a kiemelten fontos kérdést. Természetesen még nagyon sok a tennivaló, éppen ezért a ismeret és információátadás mellett a #nemluxustáska kampány célja a társadalmi érzékenyítés is. Bízunk benne, hogy idén is sokakat meg tudunk majd mozgatni, és még több nőnek tudunk segítséget nyújtani.” 

 

Idén is számítunk Rátok! - a szervezők tanácsai, hogy jól segíthessünk

A #nemluxustáska kampány 2020-ban is összefogásra buzdítja a nőket: január 2. és 31. között a hivatalos gyűjtőpontokon várják az adományokat.

Hogyan érdemes összeállítani a táskákat? A #nemluxustáska csapata tanácsai:
- Válasszatok ki egy viszonylag jó állapotban lévő táskát, amit már nem hordotok – ez lehet válltáska, hátizsák vagy akár egy strapabíró vászontáska is, és tegyetek bele számotokra nem luxus, mindennapi higiéniás termékeket. Ide tartozik a fogkefe, a fogkrém, az intim betét, a szappan vagy tusfürdő, a sampon, a hajbalzsam, a dezodor, a kézkrém, a testápoló, az ajakápoló, a hajkefe, a hajgumi, a papír zsebkendő, a nedves törlőkendő – tehát olyan termékek, amelyeknek Ti is örülnétek.
- Higiéniai okok miatt tampont, mosható betétet és menstruációs kelyhet ne tegyetek a táskába, és ugyanez igaz a gyógyszerekre, romlandó élelmiszerekre, és éles tárgyakra. A tavalyiaktól elérően fehérnemű és zokni se kapjon helyet a csomagba.
- Kérünk Titeket, hogy a javasolt alapcsomagtól ne térjetek el, az ezzel kapcsolatos információkat részeletesen a #nemluxustáska kampány weboldalán találjátok meg. A gyűjtőpontok listájáról és a leadási időpontokról szintén a weboldalunkon tájékozódhattok, kísérjétek figyelemmel a folyamatosan frissülő adatokat.
 

További információ: www.nemluxustaska.hu

Kövessék a hivatalos Facebook posztot, mely a folyamatosan frissül, a legaktuálisabb információkat tartalmazza: https://www.facebook.com/KivulBelulBoldogsag/photos/a.1459647730722828/2744621328892122/?type=3&theater