A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben büntetését töltő négy nő és három férfi fogva tartott adott elő karácsonyi műsort a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Házában, mely része az európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló, EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, "Fogvatartottak reintegrációja" című kiemelt projektnek. A program során a fogvatartott emberek beszélgetéseken vesznek részt, ahol szembesülhetnek az általuk okozott károkkal, önként vállalt jócselekedeteket végezhetnek, például hajléktalan emberekért. A jóvátételi program célja, hogy a bűnelkövetők tanúsítsanak őszinte megbánást és olyan munkát végezzenek, melynek során társadalmilag értékes magatartásformát, jellemet, személyes értéktörekvést alakíthatnak ki. 


A Befogadás Háza többször látta már vendégül a fogvatartottakat, 2017. és 2018. karácsonyán is ünnepi műsort adtak a hajléktalan embereknek. A jóvátételi program része volt, hogy egy évvel ezelőtt a büntetés-végrehajtási intézetből érkező rabok festették ki a nappali melegedőt. Vágner Milán, a máltai intézmény vezetője elmondta, a Veszprém Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézettel a Máltai Szeretetszolgálat szorosan együttműködik. „A Máltai Szeretetszolgálat a Homelab projekt keretében a fogvatartottaknak segített az elmúlt három évben. A fő cél az volt, hogy a fogvatartottakkal még a büntetésük letöltése ideje alatt felvették a kapcsolatot és segítséget nyújtottak számukra a reintegrációban. Ez mind lakhatási, munkavállalási és szociális segítséget jelentett.” Az intézményvezető azt is kiemelte, a siker minden ember esetében mást jelent. „A sikert az egyes emberhez mérten kell értékelnünk. Valakinél sikernek tekintjük, hogyha már bejön az intézménybe, valakinél sikernek tekintjük, hogyha beilleszkedik a lakóközösségbe, valakinél azt, ha munkába áll, vagy külső lakhatásba kerül. Ezek a sikerek mindannyiunk közös sikerei.” – mondta Vágner Milán. A karácsonyi időszakban különösen fontos, hogy figyeljünk egymásra – mutatott rá a Befogadás Háza intézményvezetője, hozzátéve: hiába vannak sokan az intézményben, az ünnep könnyen előhozhatja a magány érzését az emberekben. 


A fogvatartottak a ház lakói számára karácsonyi dalokkal, illetve versekkel készültek, valamint karácsonyi díszeket készítettek. A műsorral, valamint az elkészített ajándékokkal a Szeretetszolgálat dolgozóinak, valamint a Befogadás Háza lakóinak igyekeztek örömet szerezni.