Átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának felújított épületét Győrben. A több mint 126 millió forint értékű beruházás átadó ünnepségén dr. Báthy Andrásné regionális ügyvezető elmondta, húsz éve működik az épületben a Szeretetszolgálat regionális központja, ahol 19 intézmény, 18 önkéntes csoport és 20 hazai, illetve európai uniós finanszírozású projekt munkáját támogatják. A régió adminisztratív központja mellett a közel 900 négyzetméter alapterületű épületben működik a regionális raktár, a járási támogató szolgálat, a jelnyelvi tolmácsszolgálat, valamint több, a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek munkavállalását segítő munkaerőpiaci szolgáltatás és drogprevenciós program is. A győri, Amadé utcai épületben kicserélték a nyílászárókat, felújították a közműveket, valamint megtörtént a homlokzat és a tető szigetelése is.

fotó: MTI

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a központ átadásakor visszatekintett a Szeretetszolgálat megszületésére, és úgy fogalmazott, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hit megnyilatkozása, de a hit cselekedet nélkül semmi. Hozzátette, nagy erőfeszítések vannak az országban társadalmi, civil és állami szinten, de nem szabad elfelejteni, hogy a Szeretetszolgálat hitre hivatkozó keresztény szervezet. Az atya rámutatott, keresztény gondolkodás nélkül nem tudnak összetartozni az emberek. „Gyönyörűek ezek az épületek, melyek ebben a projektben megújulhatnak, de nem szabad elfelejteni, hogy a Szeretetszolgálat jelmondata: A hit védelme és a szegények szolgálata. Tuitio fidei et obsequium pauperum. A keresztény gondolkodás megjelenítése nélkülözhetetlen. Nálunk az ember van a középpontban. Akkor lehetünk gyógyítók, embert szolgálók, ha a hit felől közelítünk, és egymás társai vagyunk. Ha beengedjük a másik embert és az a legközelebb van hozzánk. Ne feledjük el, hogy aki jót tesz, jó lesz. És így gyógyulhat a társadalmunk.” – mondta köszöntő beszédében Kozma Imre atya.

fotók: Kovács Bence/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Dr. Báthy Andrásné, elmondta, hálás munkatársai kitartásáért és türelméért, amit a felújítás során tanúsítottak. „A régióban úgy alakítottuk ki a szolgálatunkat, hogy senki ne essen ki a hálóból. Segítünk az otthoni ellátásban, van napközi szolgáltatásunk, és támogatjuk a munkaerőpiaci elhelyezkedést. A régiónkban 62 megváltozott munkaképességű munkatársunk van. A felújítás idején háromszor kellett teljes egészében átköltöznünk, ami nehézséget is jelentett, de közelebb is hozta a munkatársakat és önkéntesek is egymáshoz.” – mondta az ügyvezető, aki azt is hangsúlyozta, hogy kiemelt feladatnak tekintik az ifjúsággal végzett prevenciós munkát, valamint a családi kohéziót erősítő programokat.

Az infrastrukturális fejlesztés kapcsán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta a 30 éves szeretetszolgálat tevékenységét, elsősorban azért, mert az életet védi, és a családokat szolgálja. Hozzátette, az elmúlt években jelentős, a szociális-, az idős-, és a fogyatékossággal élőket segítő otthonok felújítását célzó fejlesztések kezdődtek az országban, de ugyanilyen jelentős a karitatív szervezetek munkáját segítő pályázati program is. Ennek keretében 6+3 karitatív szervezetet támogatott a kormány 4,5 milliárd forinttal. „37 településen 40 projekt zajlik. Azért fontosak ezek a felújítások, mert a karitatív tevékenység nem maradhat a háttérben. Nagyon fontos kiemelni, hogy a karitatív tevékenység szeretetet és igényességet ad. Az igényesség. Igényességet azért kell adni, mert akiket ápolunk, gondozunk, ők is hamarabb tudnak kiemelkedni abból a bajból, nehézségből, amibe bele kerültek, ha a segítő oldal igényesen tudja mindezt szolgálni.” – szögezte le az államtitkár. 

Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke emlékeztetett, a most felújított épületet 20 évvel ezelőtt bocsátotta a megyei önkormányzat a Szeretetszolgálat rendelkezésére. Megjegyezte, akkor jó döntést hoztak, amit a szervezet elmúlt, két évtizedes tevékenysége igazol. Kara Ákos, országgyűlési képviselő a nyugat-dunántúli regionális központ és a közte lévő kölcsönös segítségnyújtásra hívta fel a figyelmet.

Az ünnepi beszédek után Blézer Zsófia és tanára, Wittmann-Mandulás Éva zenélt csellón, majd a díszvendégek átvágták a megnyitást jelképező szalagot. Kozma Imre atya megáldotta az épületet, és Isten áldását kérte a Szeretetszolgálat munkatársaira, és emlékeztetett: Isten terve, hogy igazságban, szabadságban, hitben és szeretetben tartozunk össze.

A beruházás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat EFOP-2.2.15-16-2017-00001 kódszámú, „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület intézményeinek infrastruktúrális fejlesztései a hátrányos helyzetűek (re) integrációja érdekében” című projektjének részeként valósult meg. A beruházás összege: bruttó 128 millió forint.