Tíz új laptopot adományozott az ország egyik vezető IT rendszerintegrátor és ipari digitalizációs szakértő vállalkozása a Magyar Máltai Szeretetszolgálat monori tanodájának. A cég munkatársai Juhász Katalinnak, a monori Jelenlét program vezetőjének és Kovács-Pálffy Annának a Szeretetszolgálat szociális munkatársának adták át az eszközöket november 25-én Budaörsön. „Jogszabályi előírás, hogy a tanodákban öt gyermekenként legyen egy számítógép, amit nekünk és sok hasonló intézménynek is nagy nehézség előteremteni. A meglévő géppark, beleértve a nyomtatókat és asztali gépeket is, nagyon elöregedett, folyamatosan javíttatni kell, ezért nagyon nagy segítséget jelentenek számunkra az új gépek.” – mondta el a programvezető. Juhász Katalin azt is hozzátette, öt gépet a gyerekek fognak használni, három pedig a munkatársak munkáját fogja segíteni, valamint a szülők rendelkezésére fog állni az ügyeik intézésére, kettő pedig két másik intézményben kap helyet.

Az IT szakemberek nem először fordultak segítő szándékkal a rászoruló emberek és az őket segítő szervezetek felé. Szebelédi Gábor, a jótékonysági akciók egyik fő szervezője azt mondta, a munkatársaival régóta részt vesznek segítő programokon, és egyre többen csatlakoznak hozzájuk a munkatársaik közül. „Először kisebb feladatokat vállaltunk, de szerettünk volna komolyabban is részt venni a rászorulók segítésében. Elmentünk a Bike Maffiához szendvicseket készíteni és szállítani a hajléktalan embereknek, aztán rájöttünk, hogy ezt mi is meg tudjuk tenni itt az irodában, és a közeli hajléktalan ellátó intézményekbe elvihetjük. Az elmúlt hónapokban már többször szerveztünk ilyet, a kész szendvicseket pedig a Menedékház Alapítvány 11. kerületi intézményébe és a Máltai Szeretetszolgálat Rimaszombati úti szociális központjába szoktunk elvinni.”

Varró Gábor, a cég marketing specialistája azt is hozzá tette, olyan tevékenységeket kerestek, amelyekben elsősorban nem anyagi támogatást nyújtanak, hanem személyesen részt vehetnek. „Alulról szerveződőek ezek az akcióink, vagyis mi, a munkatársak találjuk ki, kinek és miben szeretnénk segíteni, viszont a cég nagyon fogékony erre, így nem csak anyagilag, de azzal is támogatja a jótékonysági kezdeményezéseinket, hogy enged rá időt szánni.”

A jótékonysági akciókat szervező csapat arra kérdésre, miért vállalják a munkájukon felül az önkéntességet, illetve az adományok beszerzését, összeállítását, szállítását, egyöntetűen azt mondták: segíteni szeretnének, örömöt adni, és ebből ők is épülnek. „Mi viszonylag jó körülmények között élünk, és úgy gondoljuk, hogy amit kapunk, abból vissza is kell tudnunk adni azoknak, akik nehezebb helyzetben vannak.” – vallják az informatikai vállalat munkatársai.


A számítógépek vásárlásának ötlete akkor támadt az informatikai szakemberekben, amikor önkéntesként besegítettek a tanoda festésében. „Nagyon jó élmény volt, amikor Monoron voltunk. Segítettünk kifesteni a nagy termeket, ami egyszerre volt számunkra csapatépítés és segítségnyújtás is. Mivel közben ott zajlott a mindennapi élet, sokakkal találkoztunk, beszélgettünk és megvendégeltek minket. A sütödében készültek a másnapi piacra. Megkóstolhattuk a friss süteményeket, és nagyon finom lángost is kaptunk. És akkor tapasztaltuk, hogy milyen nagy szükségük lenne néhány jó gépre.” – mondja Varró Gábor. Tőke Botond, az önkéntes csapat szervezője azt is hozzáteszi, önkéntesként fontos ügyeket kerestek, amikben közvetlenül tudnak örömet szerezni. „Nincsenek világmegváltó terveink, de egyre több tevékenységünk van, amivel segíteni tudunk és egyre több kollégánk csatlakozik hozzánk. Körülbelül négyszázhúsz fős cég vagyunk, ebből jelenleg ötven nagyon aktív tagja van a segítő levelező listánknak, és egyre bővül a kör.” – mondja az IT szakember, és azt is hangsúlyozza, hogy partnereik is szívesen segítenek az akcióikban. „A laptopokat közvetlenül a gyártótól vásároltuk meg, aki nagyon fogékony volt arra, hogy támogassa a célunkat, extra kedvezményeket is kaptunk. A gépekre feltelepítettük nem csak a jogtiszta operációs rendszert, de olyan programokat is, melyekre egy átlag felhasználónak szüksége lehet, szöveg és képszerkesztőt, média lejátszót, böngészőt és hasonlókat.”

Kovács-Pálffy Anna, a Szeretetszolgálat önkéntességgel foglalkozó munkatársa elmondta, a vállalati önkéntesség nagyon jó közösségformáló szolgálat. „Számos helyszínen szeretettel látjuk a cégek szervezett önkéntes csapatait. Ilyenkor nem csak egymáshoz kerülhetnek közelebb a munkatársak, de személyesen is megismerhetik az intézményeinket, a programjainkat és nagyon jó és hosszú távú kapcsolatok is születhetnek egy-egy ilyen önkéntes napból.” Mind mondja, az S&T munkatársaival is hosszú távon gondolkodnak, a cég lelkes és ügyes csapata tavasszal Tiszaburán egy fűszerkert kialakításában fog segédkezni. „A gyógynövényszárítónk mellé szeretnénk létrehozni egy élménykertet, amit egy kertépítő mérnök fog megtervezni – szintén adományként – és a kivitelezésben fognak segédkezni az önkéntesek. A munka különlegessége az lesz, hogy nem csak egyszerűen elültetni szeretnénk a növényeket, hanem az egész falut szeretnénk bevonni, hogy velünk együtt tanulják meg, hogyan kell kialakítani egy otthoni fűszernövény kertet.”


A monori tanodába negyven gyermek jár rendszeresen, és ennél is többen, amikor nyitott programok vannak. A tanodásoknak felzárkóztató programokat, zenei és sport foglalkozásokat tartanak a tanoda tanárai, valamint a szülők számára klub délutánokat, családi napokat és képzéseket szerveznek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájában a siker mértékegysége minden helyszínen más. Monoron a siker azt jelenti, hogy míg tíz évvel ezelőtt a Tabán telepen felnövő gyerekek többsége évet ismételt, és gyakran idő előtt elhagyta az iskolát, mára a tanodába járó gyerekek között gyakorlatilag megszűnt a bukás, és döntő többségük tovább tanul.  

Az alábbi kép a monori tanoda archívumából való - Gabi néni ma is a tanodában tanít, a gyermek pedig, akivel szorgalmasan gyakoroltak, már elvégezte az iskolát