Puskás Antal, a Máltai Szeretetszolgálat Egyházaskozári Csángó Csoportjának vezetője apai ágon maga is moldvai származású, tulajdonképpen hazajár oda mintegy tizenöt esztendeje – igaz, máltai önkéntesként még csak hat éve látogatja a csángóföldi és a Székelyudvarhely környéki településeket.

Amikor a Csoport Moldvába megy, rendszerint a Bákó megyei Lábnyik község, az egyik legkeletibb magyarlakta falu a látogatás origója, innen kiindulva jutnak el a környező településeken – Magyarfaluban, Forrófalván, Pusztinában, Pokolpatakon, Rekecsinben – élő családokhoz. Előzetes tájékozódás után név és lakcím szerint, célzottan keresik fel a rászoruló embereket, minden alkalommal ruha- és élelmiszeradományt, iskolaszert, gyermekholmit, illetve más nélkülözhetetlen használati cikkeket visznek nekik.Puskás Antal beszámolója szerint gyakran találkoznak olyan családokkal, akik még a vizet, az áramot és a csatornarendszert is nélkülözik. Ezekről a családokról legtöbbször a helyi kapcsolattartóik révén értesülnek: egyikük Gagyi Margit nyugdíjas tanítónő, aki a Hargita megyei Felfősófalván a Remény Napközi Otthonban nevel tizenöt-tizennyolc hátrányos helyzetű gyereket. Sok szegény családdal kerül kapcsolatba, de van, hogy más úton jut el a rászorulók híre a Csángó Csoporthoz.

Egy székelyudvarhelyi hölgy, Tamás Hajnalka osztotta meg a közösségi oldalon, hogy az Udvarhely szomszédságában levő Ócfalván nagyon nehéz helyzetbe került és még élelmiszerhez is nehezen jut a hatgyermekes Király család. Puskás Antal ezt a bejegyzést vette észre, és ez alapján keltek útra idén tavasszal, hogy moldvai-székelyföldi missziójuk során felkeressék Királyékat, akikhez nem volt pontos címük, csak a település és a család neve. Mikor Ócfalvára értek, egy a templomból kifelé tartó székely házaspártól kértek útbaigazítást, ők pedig az épp szembe jövő kislányra mutattak: nézzék csak, ő a család egyik leánykája – mondták. Esős, szeles volt az idő, és Puskás Antalékkal egy ujjatlan felsőt viselő, meztelen karú gyermek jött szembe. A máltaiak kérdésére azt felelte: egy kabátjuk van a testvéreivel, s azt most a kisebbik húgának kellett adnia. „Autóba ültettük, és a nálunk lévő adományruhákból rögtön kerestünk neki egy kabátkát, találtunk is egyet, ami épp illett rá. Aztán ő kalauzolt el bennünket az otthonába, ahová zegzugos földutakon jutottunk el” – mesélte Puskás Antal.

A legutóbbi Csángóföldi-Székelyföldi misszión készült képek galériája az alábbi képre kattintva megtekinthető:Az Egyházaskozári Csángó Csoport évente egyszer tud útnak indulni, ennél azonban jóval több „fordulóra” volna szükség. Ahogy a kis Király-lányt a kabát, úgy melengetik meg ezek a találkozások a szükséget szenvedő magyar testvérek és az őket meglátogatók lelkét – egyszerre bátorítva mindenkit odafordulásra és reménységre.