1989 nyarán több tízezer keletnémet menekült érkezett Magyarországra azzal a szándékkal, hogy az osztrák-magyar határzár megszűnését követően Nyugat-Németországba induljon tovább. A hazánkba menekülő NDK-polgárok magas száma miatt kialakult állapotot menekültügyi katasztrófahelyzetnek minősítették, a nyugatnémet konzul és a követség első titkára augusztus 13-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségét kérte. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. augusztus 14-én, az azóta Befogadás napjaként emlegetett napon megnyitotta első táborát a zugligeti plébániatemplom kertjében.

A harminc évvel ezelőtti eseményekről augusztus 22-én kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban, amelyet szeptember 20-án délután négy órakor Kozma Imre atya vezetésével fedezhet fel a közönség. A Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke saját emlékeit is felidézi, ennek köszönhetően a kiállítási tárgyak „megelevenednek”, a látogatók pedig közelebb kerülhetnek azokhoz, akik három évtizede kitartóan küzdöttek a szabadságukért, és azokhoz is, akik ebben minden segítséget megadtak nekik.A szeptember 29-ig látogatható tárlatot Kozma Imre atya tárlatvezetésén kívül még két alkalommal lehet megnézni interaktív kíséréssel: szeptember 22-én 14 órától Link Magdolna, a Magyar Nemzeti Múzeum önkéntese vezeti körbe az érdeklődőket, szeptember 24-én 16 órától pedig Hajnal Ágnes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa és a kiállítás egyik kurátora, valamint Slachta Krisztina történész mutatja be a kiállítást.

A tárlatvezetések időtartama egy óra, a belépő 500 forint. A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linkeken lehet megtenni:

Kozma Imre atya tárlatvezetése - szeptember 20 - regisztráció ITT
Link Magdolna tárlatvezetése - szeptember 22 - regisztráció ITT
Hajnal Ágnes és Slachta Krisztina tárlatvezetése - szeptember 24 - regisztráció ITT.