A Máltai Szeretetszolgálat „Játszva megelőzni” Programja keretében hét máltai játszótér működik a főváros harmadik kerületében. Ezek közül három az ország egyik legnagyobb lakótelepének otthont adó Békásmegyeren alakult meg, köztük az augusztus végén jubiláló, húsz esztendős Zemplén Győző utcai játszópark is. Az iskolakezdés előtti utolsó szombaton rendezett, nyárzáró ünnepnek is beillő születésnapi eseményen Bús Balázs óbuda-békásmegyeri polgármester arról beszélt, hogy egy lakótelep, egy élettér rehabilitációja nemcsak a panelek, de a közösségek építését, gondozását is jelenti, ebben pedig kiemelkedő szerepe van a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A polgármester elmondta: a Zemplén Győző utcai játszótérnek már a megnyitóján is jelen volt – gyermekével együtt –, most, 2019-ben pedig örömmel számol be arról, hogy hét játszótér jöhetett létre azóta, és továbbra is folyamatos az együttműködés a Szeretetszolgálattal.



Győri-Dani Lajos, a karitatív szervezet ügyvezető alelnöke azzal indította köszöntőjét, hogy felidézte: a húsz évvel ezelőtti megnyitón a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya a gyerekek kérésére lecsúszott a csúszdán. Ehhez a kis történethez fűzte hozzá, hogy bár a máltai játszóterek is öregednek, és gyakran a játékok vagy az önkéntesek is cserélődnek, a lényeg mindig ugyanaz marad: a cél, hogy azok a lakótelepiek, akik találkozásokat keresnek, a máltai játszótereken egymásra és otthonra is találhassanak. Kiemelte: a Zemplén Győző utcai játszótéren az elmúlt húsz esztendőben több mint tizenötezer gyermek lelt közösségre.

A képre kattintva megtekinthető az esemény fotógalériája:



A megnyitót követően – a népszerű játszótéri eszközökön túl – változatos elfoglaltságok, szórakozási lehetőségek várták az aprónépet és szüleiket. Folmeg Balázs, a „Játszva megelőzni” Program szakmai vezetője programismertetője után rögtön a húrok közé csapott a Hahó Együttes. Nagy népszerűségnek örvendett a régi tűzoltóautó, amelyen a Szomjoltóság csapata érkezett, a kézműves sátor, az arcfestő stand, a társasjáték-asztal, valamint az ugrálóvár és a trambulin sem árválkodott gyerekek nélkül.



Az este hatig tartó családi napon a Tengelice zenebölcsit, Nokedli bohóc, valamint a Zemplén Győző utcai játszótér kis gitárosai előadását, és a harmadik kerületi önkormányzat ajándékát, a közös tortát is élvezhetik az odalátogatók.