A 28. Budapest Borfesztivál augusztus huszonnyolcadikán tartott sajtótájékoztatóján mutatták be a fesztivál részletes programját. A fesztivált megelőző első szakmai rendezvény idén is a Boregyetem lesz, amelyet szeptember 2-án tartanak a MoM Kulturális Központban. Itt mutatkozik be az egri borvidék, amely az egész fesztivál díszvendége is lesz, és itt mutatják be a térség új, 1552 Eger elnevezésű, formabontó palackját is.


A több mint 160 kiállítót felvonultató fesztiválon a szakmai rendezvények – előadások, beszélgetések, kóstolók – mellett négy színpadon igényes kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket. Az esemény fő támogatója a Spar áruházlánc, együttműködő partnere pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet több módon is megjelenik majd a fesztiválon: önálló standdal vesz részt azon, valamint a Borfesztivál rendezőivel közösen jótékonysági aukciót is tart szeptember 12-én, ahol a magyar borászatok által felajánlott borokat árverezik el, a befolyt összeget pedig a Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájának fejlesztésére fordítják. A varrodában dolgozó, hátrányos helyzetű burai lakosok több mint 40 000 darab, kóstolást segítő, nyakba akasztható pohártartót készítettek a fesztiválra – ezeket majd az eseményen vehetik használatba a látogatók.


A sajtótájékoztatón Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa felidézte: 2019 elején új korszak nyílt a Budai Vár immár nyolcszáz éves történetében, az átalakulás részeként létrejött a Várkapitányság szervezeti formája, a Nemzeti Hauszmann tervnek köszönhetően megújult a kármelita épületegyüttes, és a közönség rövidesen használatba veheti majd többek között a Lovardát, a Stöckl-lépcsőt, a gondozott zöldfelületeket, egyszerre otthonos és izgalmas, új tereket. Mint mondta, a Várnegyed világszínvonalú kínálatába illeszkedik a Budapest Borfesztivál, melyen egy új programelem is debütál: a Várkapitányság itt indítja el tematikus sétaprogramját Borral folyó Kánaán címmel. A Várnegyed évszázados bortörténetének megismerését, valamint borkóstolást is tartalmazó programot szeptember és október hétvégéin folytatják majd.

Fodor Gergely Hamvas Béla A bor filozófiája című művét is idézte, amely szerint „Minden bor (...) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.” Ehhez kapcsolódva Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke kijelentette: ahogy a bor, úgy az ember is mindig társas, és a Borfesztiválon megvalósuló összefogások révén az egymást segítő emberek társakból felebarátokká válhatnak. „A Máltai Szeretetszolgálat társadalmi kérdésekkel foglalkozik, mert a nemzet gondjai mindig társ-adalmiak – de felebarátunkká csak az válik, akiről gondoskodunk, akivel törődünk” – mondta, majd hozzátette: a tiszaburai varroda létrehozása is azt a célt szolgálta, hogy a legelesettebbek munkalehetőséghez, szakképzettséghez jussanak. Ahogy az elmúlt évek aukciói, úgy az idei jótékonysági borárverés is pontosan meghatározott célt szolgál: ennek a varrodának a fejlesztését, egy gyermekeknek szánt varrórészleg kialakítását.


Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke ismertette, hogy az egri borvidék évszázados tradícióinak megőrzése mellett újdonságokkal is szeretnének előrukkolni, és kialakítani egy olyan borvidéki stratégiát, amely az egri bor és a város hírnevét is öregbíti. Ennek részeként zajlik a Szépasszonyvölgy megújítása, és megalkották azt az új, csak a borvidékre jellemző – az 1900-as évek elején használt üveget megidéző – palackformát, amely a Borfesztivált kísérő rendezvényen, a Boregyetemen mutatkozik be a közönség előtt.


Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője hangsúlyozta, hogy az üzletlánc immár 13. éve kiemelt támogatója a Borfesztiválnak, és ugyanígy a magyar borkultúrának is. Mindemellett két és fél évtizede stratégiai szerződés keretében működik együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal is – ez a partneri viszony rövidesen a Spar polcain megjelenő, a Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben gyártott termékeken is látható lesz majd. Maczelka Márk kiemelte: a SPAR 99,9%-ban magyar borokat értékesít, egyre keresettebbek a vörössel és a rozéval szemben a fehér, a külföldi termékekkel szemben pedig a magyar borok. Megemlítette a 94 hazai borászat közreműködésével működtetett SPAR Válogatás programot, és beszámolt arról is, hogy az idei Borfesztiválra nem csak e Válogatás programmal, hanem minőségi street food grillterasszal, borászati témájú előadásokkal, kuponakcióval és online nyereményjátékokkal is készülnek – ahogy felajánlóként és licitálóként is részt vesznek majd a jótékonysági borárverésen.


Végül Zilai Zoltán, a Budavári Borfesztivál igazgatója ismertette a fesztivál programját. Mint mondta: a huszonnyolc éve folyamatosan fejlődő és a közönség igényeit nagy mértékben követő fesztivált szeretnék Európa legszebb és legrangosabb borfesztiváljává emelni. Ennek érdekében exkluzív borkínálattal, színvonalas kulturális, kulináris és gasztroprogramokkal, turistabarát szolgáltatásokkal, megújult arculattal és kiemelkedő látványelemekkel várják a fesztivál látogatóit. A Pár Borpár játékos kóstolóprogram, az Egri Bor Most és a VinAgora Taste of Hungary keretében megízlelhetik a legkiválóbb magyar termékeket, és minden egyes nap élőzene biztosítja a résztvevők számára a szórakozást. Az első nap főelőadója a Kiscsillag lesz, a második, világzenei tematikájú napon többek között az idei Kamara Virtuózok győztese, Sárközy Lajos és zenekara, de a Lukács Miklós-Balogh Kálmán cimbalomművész-duó is színpadra lép. Szombaton, a Magyar Jazz Napján mások mellett fellép Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, Oláh Kálmán, Kőszegi Imre és Fekete-Kovács Kornél is, vasárnap pedig a népzene áll majd a középpontban, és újra megrendezik a hagyományos Szüreti Felvonulást is.


A 28. Budapest Borfesztivál részletes programja elérhető a fesztivál honlapján, IDE kattintva.