Szegény családokat, fogyatékkal élőket segítenek, a fiatalok jövőjét szolgálják, a hajléktalanok sorsára viselnek gondot, programok és intézmények működését teszik gördülékennyé – és még ezer módját fedezik fel a segítségnyújtásnak. Sokszor láthatatlan, de sosem eredménytelen munkájuk elismeréseképpen a Dél-Alföldi Regionális központ kitüntetéseket adott a régió elkötelezett önkénteseinek és munkatársainak június 17-én a kecskeméti Katona József Színházban, a Máltai Szeretetszolgálat ünnepi operagáláján. A kitüntetéseket Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat alapító elnöke és Rigóné Kiss Éva, a szervezet Dél-Alföldi Régió ügyvezetője adta át.

Az „önzetlen szolgáló szeretet érdekében végzett kiemelkedő munka megbecsülésére” alapított Magyar Máltai Lovagok Szövetsége Apor Vilmos érem aranyfokozatát kapta Budainé Nagy Katalin, a dél-alföldi regionális módszertani munka vezetője. Ezüstfokozattal tüntették ki Dr. Bácskai Ferencnét, az MMSZ kecskeméti csoport alapító tagját, Tápai Józsefet, a környékbeli szegény családokat támogató kiskunmajsai csoport vezetőjét, a szarvasi csoportot vezető Körmendi Erzsébetet, aki nagy szerepet vállal a tanyavilág nyomorban élő lakóinak megsegítésében, valamint az önkénteseket és a fiatalokat folyamatosan segítő Hatvani Bélánét. Az Apor Vilmos érem bronzfokozatát vehette át Pusztai Ilona, aki 17 éve a kecskeméti csoport tagja, és kiemelkedő szerepet vállal a kisiskolások külföldi üdültetésében, Pap Gábor, a szegedi máltai intézményrendszer vezetője, Adamik Istvánné, a Szociobusz program létrehozója és Szakál Klára, aki – különösen természeti katasztrófák idején – az adományok gyűjtésében és kijuttatásában végez pótolhatatlan szolgálatot.

Kozma Imre atya gratulál a díjazott munkatársak egyikének

A Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója a szervezet megalakulásának 30. évfordulója alkalmából alapította a Fejes László-díjat. Az elismerés névadója a szervezet létrehozásában múlhatatlan érdemeket szerző, a kecskeméti csoport lelki vezetőjeként is tevékenykedő Fejes László volt kecskeméti plébános, apát. A díjat háromévente adják át két, kimagasló szakmai és önkéntes munkát végző máltai munkatársnak. Idén, tehát az alapítás évében azonban jóval többen részesültek e kitüntetésben.

Gábris Elek, a Kontyvirág Tábor értelmileg sérült gyerekek számára nyújtott nyári tábor létrehozója és a Szeretetszolgálat történetének több ezer fényképének és filmjének megalkotója,

Nagy Pálné, a Szeretetszolgálat kulturális rendezvényeinek egyik fő szervezője,

Kómár Mátyás, akinek a határon túli területeken nyújtott segítsége kiemelkedő,

Fritzné Kiss Éva, aki a tanyavilágban élők megsegítésében és a roma közösségek támogatásában jeleskedik,

Kiss György, a jánoshalmi csoport alapító tagja, akinek kulcsszerepe van a település és a Máltai csoport együttműködésében,

Papp József, a keceli csoport alapító tagja, aki az idősek gondozását segíti,

Mérai József szegedi önkéntes, aki aktivitásával példaként áll a szegedi fiatalok előtt,

Konfár Sándor önkéntes, aki a fogyatékkal elő fiatalok között végez lelkiismeretes szolgálatot,

Dr. Bencsura Imréné, az Anyák klubja Máltai program megalapítója és működtetője több mint 10 éven keresztül,

Sirkó László színművész, a Katona József Színház művésze, a Szeretetszolgálat jótékonysági koncertjeinek vezetője és házigazdája,

valamint Palotás József koncertmester, zeneiskolai igazgató, aki magas színvonalú művészi munkájával állandó szereplője a Máltai koncerteknek, valamint egyéb zenei rendezvényeknek.

A rendezvényen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármesterasszonya egy festményt ajándékozva köszönte meg a Szeretetszolgálat lelkiismeretes munkáját.