2004-ben indította el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadó falu programját Tarnabodon, melynek során a nagyvárosban hajléktalanná vált családok költözhettek támogatással a községbe. A megvalósításba Bálint gazda is bekapcsolódott, a Szeretetszolgálat és az önkormányzat munkatársaival együtt alakították a programot, melynek része lett, hogy a kertészmérnök gazdálkodásra tanította a családokat. „Mindent megtanultunk tőle. Sokat beszélgettünk, kérdezgette, hogy hogyan szoktuk csinálni, mit hogyan ültetünk, és elmondta, megmutatta, hogyan lehet még jobban. Mindig talált valamit, amit meg tudott dicsérni. Az ültetéstől a metszésen keresztül mindent megtanított. A házunkhoz nagy kert tartozott, azóta is minden évben vetettem burgonyát, zöldséget, virágaim voltak. Mióta átköltöztünk egy másik házba és kisebb a kert, már nincs annyi zöldségem, de idén is ültettem krumplit, mert muszáj, hogy legyen valami.” – mesélte el tapasztalatait Kökényné Lakatos Jutka, aki családjával együtt elsőként költözött vissza Tarnabodra.

Bálint György hetente tartott képzést a családoknak, akik megtanulták a gazdálkodás alapjait, a veteményeskert gondozását, az állatok tartását, miközben a szemléletmódjuk is alakult. Bálint gazda súlyos balesetét követően ritkábban látogatott el a Heves megyei településre, ahol azonban nem felejtették el sem őt, sem amit tőle tanultak. „A településen legalább ötven család gazdálkodik a háztájiban. Az óvodának és az iskolának saját tankertje van, és a biztos kezdet gyerekház kertjében is minden évben veteményezünk. Amit 15 éve Gyuri bácsitól tanultak a szülők, a gyerekek már az oviban elkezdik megtanulni.” – mondja a tarnabodi Jelenlét program vezetője, Kálosiné Tóth Katalin.

A tanoda mögötti veteményes kertet az óvodások mutatták meg Bálint Györgynek, aki a Szeretetszolgálat meghívására egy délutánra visszatért Tarnabodra. „Ültettünk retket és salátát is.” – mesélte büszkén az egyik kisfiú. A gyerekek születésnapi műsorral, tánccal és verssel köszöntötték a száz éves Bálint gazdát, majd a Máltai Szimfónia tarnabodi zenekara zenélt.

Pető Zoltán, a község polgármestere a település barátjaként és mentoraként üdvözölte Bálint Györgyöt és feleségét, Récsey Antóniát a Szeretetszolgálat tanodájában. „Az emberek és az önkormányzatok életében is eljön egy olyan pillanat, amikor meg kell állni, és köszönetet kell mondani. Olyasmit köszönünk most meg, amire nem is számítottunk, talán meg sem érdemeltük, mégis megkaptuk. Jött egy jó ember és vele a tudás, ami segítette a helyi közösségünket. Nekünk nincs olyan díszes termünk, ami méltó lenne ehhez az ünnepléshez, de mégis úgy érezzük, hogy ez az épület, ahol most vagyunk, a saját történetünk épülete, és sokkal több szeretet és őszinte tisztelet van ezek közt a falak közt, mint a legpatinásabb épületben bárhol az országban. Önkormányzatunk a példamutató társadalmi szerepvállalásáért és Tarnabod község közössége érdekében kifejtett önzetlen szerepvállalásáért díszpolgári címet adományoz Dr. Bálint Györgynek. És azért, hogy Gyuri bácsinak szabad átjárása legyen a településen bármely irányból érkezik is, és sose találjon zárt kapukat, Tarnabod község kulcsát is átadjuk. Reméljük ez segíteni fog abban, hogy ahogy Tarnabod sosem felejti Gyuri bácsit, ő se felejtse el Tarnabodot soha.” – mondta a polgármester.     

A díszpolgári cím átvétele után Bálint György úgy fogalmazott, restelli, hogy ilyen sokáig nem tudott Tarnabodra látogatni, de büszkén látta a fejlődést és a sikert, ami a községben zajló munka eredménye. „Nagy öröm számomra, hogy itt Tarnabodon ilyen szépen kifejlődtek a terveink. Ez a munka, ami Tarnabodon folyik, aminek én is része lehettem, nem csak Magyarország, de az egész világ problémáit oldja meg. Tarnabod élenjáró abban, ami most nemzetközi szinten egyre nagyobb hangsúlyt kap: az önellátásban. Ebben a szép kertben mennyi zöldséget meg tudnak termelni, a kerteket is jobban művelik, mint harminc éve. Ha ezen az úton haladunk tovább, és nem fáradunk bele a nehézségek leküzdésébe, akkor teljesíthetjük azt, amit a nemzetközi szervezetek is, és a saját kormányunk is elvár tőlünk. Ehhez kívánok mindenkinek, jó egészséget és mindannyiunknak békességet, csupa nagybetűvel. Erre volna ugyanis a társadalomnak a legnagyobb szüksége, hogy egymást ismerjük úgy, mint barátokat, testvéreket, és a távolabbi embereket se tartsuk ellenségeknek. Ebben Tarnabod bebizonyította, hogy élen jár.”

Bálint Gazda a Máltai Híreknek felelevenítette tarnabodi emlékeit. „Vecsei Miklós keresett meg, mert régóta ismertük egymást. Megismertem a Szeretetszolgálatot, a programot és elkezdtünk együtt gondolkodni, én beletettem a több évtizedes tapasztalatomat. Az én feladatom azt volt, hogy megtanítsam az embereket, hogyan gondozzák a kertjeiket, hogy megtermeljék azt, amire a családnak szüksége van, hogy tartsanak állatokat, a lakásukat tartsák rendben, legyen virág az ablakukban. Vagyis integrálódjanak abba a kulturális környezetbe, amit az egész ország szeretne megvalósítani a maga számára. Az utóbbi hetekben az egész országot bejártam, de ilyen fejlődést sehol nem tapasztaltam, mint Tarnabodon. És most itt van a lehetőség, hogy láthatom a régi ismerősöket, akikkel együtt gondoltuk ki a terveket, akikkel együtt ittuk a teát és ettük a virslit a régi konyhában.” 

Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, nyáron lesz tizenöt éve, hogy a máltai szervezet megérkezett Tarnabodra egy Budapestről oda költőző családdal. „A jelenlét számunkra az, hogy nyomot hagyunk egymás életében. Bálint Gyuri bácsi 85 évesen elkezdett eljárni Tarnabodra, és úgy tanított, hogy összehívta az embereket, beszéltette őket, ő pedig jegyzetelt. Az a lelkesedés semmihez sem fogható, amikor kiderült, hogy tudtak újat mondani Bálint gazdának. Komolyan vette őket és tanácsokat adott. Aztán elindultak megnézni a háztájikat. Nem volt olyan kert, ahol ne talált volna valamit, amit meg lehet dicsérni. Ebben a világban a siker mértéke nagyon kicsit, de azzal, hogy a kerteket megdicsérte a Bálint György, már sikeresebbnek érezte magát a falu. És tizenöt év után Gyuri bácsi is és az itt élő emberek is tele vannak emlékekkel. Megölelik egymást, örülnek, hogy újra találkoznak. Ez jelenti azt, hogy nyomot hagytunk egymásban. Miniszterelnöki biztosként most éppen az olyan ügyekért vagyok felelős, amilyen Tarnabod. Azt remélem, hogy azok a tudások és tapasztalatok, amelyeket az elmúlt harminc évben összeszedtünk az összes karitatív és civil szervezet munkatársaival, azok tudnak majd egy kis változást hozni a közgondolkodásban, döntéshozásban. Ha mindent úgy tudunk megvalósítani, ahogy nemrég elkezdtük, akkor ezek a pici reménytelenségbe süllyedt falvak újra fényt fognak látni.” – mondta a Szeretetszolgálat alelnöke.