2018-ban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 130 csoportja végzett önkéntes szolgálatot a rászoruló emberekért. A mára klasszikusnak nevezhető karitatív tevékenységeken túl, mint az adományok gyűjtése és kiosztása a rászoruló családoknak, helyszínenként változnak az önkéntesek feladatai. Van, ahol jelnyelvi tolmács szolgálatot végeznek, hajléktalan emberekről gondoskodnak, kórházban fekvő idős embereket látogatnak, börtönmissziós szolgálatot működtetnek, korrepetálást tartanak iskolásoknak, vagy ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújtanak a krízishelyzetben lévő családoknak. Vannak csoportok, melyek a határon túli magyar települések iskoláit, könyvtárait támogatják itthon gyűjtött adományokkal, számos településen kulturális és ismeretterjesztő programokat szerveznek az önkéntesek és más máltai programokkal együttműködve egészségügyi szűrővizsgálatokat tartanak a rászoruló embereknek. A konkrét segítségnyújtás mellett a Szeretetszolgálat küldetése az önkéntesség terén is több irányú. A máltai munkatársak és önkéntesek szolgálatuk során megismertetik az önkéntesség lelkületét a fiatalokkal, ezért gyakran tartanak rendhagyó órákat iskolákban és középsikolásokat fogadnak az 50 órás közösségi szolgálat keretein túl is. Másrészt a karitataív szervezet lehetőséget teremt arra, hogy aki önkéntesként segítő szolgálatra ajándékozná idejét, értékteremtő módon tehesse.  

A 2019-es közgyűlések tapasztalatait összegezve Jónás Gergely, a Dél-Dunántúli Régió regionális ügyvezetője azt mondta, a máltai csoportok friss, energikus, elkötelezett közösségek. „Az önkéntes csoportoknak is köszönhető a régióban tapasztalható fejlődés. Több helyen integrálják a közösségi szolgálatot, az intézményekben végzett karitatív feladatokat, valamint építik az intézményközi és szervezetek közötti partnerkapcsolatokat. A települések kiszámítható bázisai, melyeket majd mindenhol polgármesteri szinten is elismernek.” - hangsúlyozta a csoportjaikról a regionális ügyvezető

A Máltai Szeretetszolgálat alapításának harmincadik évfordulója kapcsán a régiók vezetői több közgyűlésen is elismerésben részesítik az évtizedek óta odaadó önkéntes szolgálatot végző tagokat.