A Máltai Szeretetszolgálat országszerte 166 Spar és Interspar üzletben több mint 3500 önkéntes, köztük több száz középiskolás diák részvételével tartós élelmiszert gyűjt a rászoruló embereknek.

A gyűjtés kettős célt szolgál: a Szeretetszolgálat az egy hetes akció során tízezreknek ad lehetőséget, hogy az ünnep előtt rászoruló embereknek segítsenek, ugyanakkor tízezrek kapják meg még Karácsony előtt a jó szándékú emberektől érkező felajánlásokat.

Az összegyűlt tartós élelmiszerből ajándékcsomagokat állítanak össze a Szeretetszolgálat raktáraiban az önkéntesek. A csomagok egy része hajléktalan emberek számára készül, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekből, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatja el a Szeretetszolgálat.

A támogatott emberek listáját a Szeretetszolgálat intézményei, csoportjai és a Jelenlét program helyszínein dolgozó munkatársai már a gyűjtés előtti hetekben összeállítják, így az adományozás nem esetlegesen történik, hanem célzottan, a legrászorulóbb emberek megsegítésére.

Az Adni öröm! akció előtti hetekben a Spar csoport nagyszabású reklámkampánnyal hívta fel a vásárlók figyelmét arra, hogy bevásárláskor gondoljanak a rászoruló emberekre is. Elkészítették az ország bevásárló listáján, melyen a Máltai Szeretetszolgálat tapasztalatai alapján összegyűjtötték, mi az, amire a leginkább szüksége van a családoknak, idős és beteg embereknek. A listát számos helyen megtalálják a vásárlók: az érintett SPAR üzletekben, a metrókban és más hirdetési felületeken. Az Ország Bevásárlólistája azonban a Batthyány téri SPAR szupermarketnél található.

A gyűjtésről az www.adniorom.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni, az oldalon a jótékonykodást segítő praktikus információk mellett az akcióban résztvevő üzletek is megkereshetők, az adományszámláló segítségével  pedig az összegyűlt élelmiszer mennyiségét lehet nyomon követni.

Idén is elsősorban tartósélelmiszerre van a legnagyobb szükség, a bevásárló listára érdemes felírni például a lisztet, tésztát, cukrot, olajat, konzerveket és édességet. A legkisebb felajánlás is nagy segítséget jelent. Az Adni öröm! akcióban az önkéntesek több tevékenységben is segítik a Szeretetszolgálat munkáját: az üzletekben a gyűjtésben, a raktárakban csomagolásban, majd a szállításban és a csomagok kiosztásában is közreműködnek. Az elkészült csomagok többségét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei és helyi csoportjai még az ünnep előtt eljuttatják a rászorulóknak.